Клімкін впевнений, що РФ буде маніпулювати допуском міжнародної місії до Керченської протоки

Клімкін впевнений, що РФ буде маніпулювати допуском міжнародної місії до Керченської протоки

Фото: Associated Press

Саму ідею міжнародного контролю там міністр підтримує.

Україна вітає можливу міжнародну місію в Керченській протоці, але допускає маніпуляції нею з боку Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін, передає Інтерфакс-Україна.

"Хоча, чесно кажучи, я впевнений, що Росія і далі буде цим маніпулювати. Мета Росії – дестабілізувати український Донбас і найкраще це зробити з півдня. Це зрозуміло і політично і геополітично і економічно", - зазначив Клімкін.

За його словами, питання міжнародного контролю в Керченській протоці вже обговорювалося, зокрема з міністром закордонних справ Німеччини Хайко Маасом.

"Ідея полягає в тому, щоб був міжнародний контроль. Не російський контроль, а міжнародний контроль в Керченській протоці", - сказав глава МЗС України.

За його словами, у разі допуску міжнародної комісії, фахівці зрозуміли б, "що ніякого російського уявлення про якісь межі там немає", а принцип, який має бути реалізований щодо протоки і Азовського моря – це свобода судноплавства відповідно до міжнародного права і Конвенції про морське право.

Раніше президент Російської Федерації Володимир Путін погодився на пропозицію канцлера Німеччини Ангели Меркель про допуск німецьких і французьких фахівців до Керченської протоки. Повідомляється, що пропозицію, "яка пакує цю просту поїздку в якийсь документ, має бути узгоджена з Україною".

Україна позивається проти Росії через захоплення кораблів та моряків у Керченській протоці

Україна позивається проти Росії через захоплення кораблів та моряків у Керченській протоці

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь". Для цього росіяни перегородили рух під Кримським мостом танкером і навіть вдалися до тарану буксира прикордонним кораблем "Дон". Увечері того ж дня російські кораблі напали на них і захопили, при цьому, за даними української влади, поранивши щонайменше шістьох українських моряків та захопивши інших у полон. 

Згодом так звані суди в анексованому Криму заарештували їх на два місяці. Після цього моряків доправили в СІЗО у Москві. Усіх їх звинувачують у нібито незаконному перетині російського кордону. Пізніше всі українські моряки визнали себе військовополоненими Росії.

У середині січня 2019 року суди у Москві розглянули питання подовження запобіжного заходу морякам. Клопотання адвокатів про поводження з ними як з військовополоненими або ж зміну запобіжного заходу судді відхилили і подовжили їм арешти до 24-26 квітня.

Повʼязані теми:

Наступна публікація