Книжка з упаковки та асфальт із коробки для соку. Як в Україні переробляють відходи та як їх сортувати Партнерський Матеріал

Книжка з упаковки та асфальт із коробки для соку. Як в Україні переробляють відходи та як їх сортувати

Учасники екопроекту відзняли серію відео, в яких розповідають, як правильно сортувати відходи та що можна з них отримати після ресайклінґу.

Щодня кожен українець викидає приблизно кілограм сміття. У масштабах країни – це 10 мільйонів тонн щороку. Всі ці відходи відправляються у довкілля – на звалища і сміттєві полігони, яких в Україні вже близько 40 тисяч.

Щоб зупинити перетворення України на один великий сміттєвий полігон, учасники екологічного проекту "Україна без сміття" за підтримки фундації Кока-кола відзняли серію відео, в яких розповідають, як правильно сортувати відходи, а також показали, які нові продути можна отримати завдяки ресайклінґу

Як зазначають автори проекту, однією з причин, чому люди не сортують відходи активно, є стереотип про те, що в Україні немає заводів переробки. Втім, це не так.

Тож, як зробити книжку з йогуртової упаковки чи асфальт із коробок для соку – розповідають 14-річні школярі Софія-Христина Борисюк та Нікіта Шульга. Три роки тому вони запустили власну екологічну ініціативу "Компола" та стали номінантами міжнародних премій, нині ж – побували на заводах з переробки та розповідають, як все працює.

Як переробляють пластик, завод Еко-втор Фастів

В Україні працюють фабрики, які переробляють пластикові пляшки на синтетичне волокно – тобто зі звичайної пластикової пляшки можна отримати нитки, з яких потім – пошити одяг. Ось, як це відбувається:

Як переробляють скло. Завод "Ветропак" у Гостомелі 

Чи знаєте ви, що ¾ склобою на українські склозаводи везуть до нас з-за кордону? Нині тільки ¼ українських пляшок потрапляє на склозавод, решта – на смітнику. Так, пляшка викинута на сміття, може отримати реінкарнацію та, можливо, поїхати до Європи. Щоб запевнити вас, що скло варте переробки – дивіться, що з нього можна зробити:

Як переробляють папір та комбіновану упаковку. Зміївська паперова фабрика

Вся упаковка зі станції сортування пресується та їде на паперовий завод. Там з нею відбувається справжня магія, адже потім із неї можна зробити, наприклад, книжку, нову упаковку чи матеріали для асфальту:  

Як переробляють метал. Броварський алюмінієвий завод

Коли ви здаєте ваші металеві відходи на переробку (наприклад, банку чи каструлю), вони потрапляють на завод із переробки металу. Так, із вашою алюмінієвої каструлі можна отримати профілі для порогів, резервуари для холодильників тощо.

А щоби відходи потрапили на такі заводи з переробки, їх потрібно правильно сортувати. Щоби багато не писати, ліпше подивіться, як це роблять професіонали з "чьоткого сортування" Софія-Христина та Нікіта:

Повʼязані теми:

Наступна публікація