Коболєв розповів про план "Нафтогазу", якщо "Газпром" зупинить транзит через Україну

Коболєв розповів про план "Нафтогазу", якщо "Газпром" зупинить транзит через Україну

Фото: Getty Images

Голова правління "Нафтогазу" розповів, що у компанії є "план Б".

НАК "Нафтогаз" готовий до припинення транзиту російського газу територією України та знає, як за таких умов гарантувати енергетичну безпеку країни.

Про це 29 березня у Брюсселі під час круглого столу щодо майбутнього транзиту газу територією України заявив голова правління Групи "Нафтогаз" Андрій Коболєв, передає "Укрінформ".

Коболєв переконує, що енергетичну безпеку має гарантувати створення додаткових сховищ газу в Україні. 

"Ми працюємо також над збільшенням спроможностей щодо імпорту з Європейського Союзу, і переконані, що термінали зрідженого газу будуть повною мірою спроможні замістити російський газ, якщо Газпром вирішить обрати такий варіант. І третє, якщо розглядати обсяги поставок газу в Україну за іншими шляхами. Як ми розуміємо, багато інших країн та газових дилерів також створюють додаткові можливості щодо постачання газу в самій Європі, яка вже здатна вистояти у потенційній газовій кризі. Тож коротка відповідь: більше сховищ, і більше зрідженого газу", - сказав він.

Зазначимо, що контракт між Нафтогазом і російським Газпромом щодо транзиту газу закінчується наприкінці 2019 року.

Раніше на переговорах у Брюсселі Україна та Росія під пильним наглядом Європейської комісії намагались домовитися про новий контракт — на транзит газу до Європи. Чинний контракт спливає 31 грудня 2019 року. Без нового договору Україна ризикує вже наступного року втратити три мільярди доларів, які заробляє на перекачуванні блакитного палива з Росії в ЄС.

Стало відомо, що російська компанія "Газпром" пропонувала подовжити газові контракти з українським "Нафтогазом" після 2019 року навіть без проведення експертних консультацій. Міністр закордонних справ України висловив обурення з цього приводу. "Наше законодавство - європейське. Нові газові контракти мають базуватися на європейських правилах. Крапка", — підкреслив він.

Газові переговори: чи підпишуть "Газпром" та "Нафтогаз" новий контракт

Газові переговори: чи підпишуть "Газпром" та "Нафтогаз" новий контракт

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Газовий конфлікт України і РФ
Наступна публікація