"Кобзар" Шевченка і пісні Ротару. Що українець Каденюк брав у свій космічний політ

"Кобзар"  Шевченка і пісні Ротару. Що українець Каденюк брав у свій космічний політ

Леонід Каденюк / Фото: УНІАН

У космосі він проводив експерименти з невагомістю.

Український космонавт Леонід Каденюк, який помер у Києві на 68-му році життя,  у свій космічний політ 1997-го році взяв "Кобзар" Тараса Шевченка, касети з  українською музикою та одразу три прапори.

Спільну підготовку до польоту Національне космічне агенство України та NASA розпочали 1995 року – тоді Каденюку було 44. Українцю випало завдання досліджувати на орбіті вплив мікрогравітації на зростання і розвиток вищих рослин. Україні політ Каденюка в космос не коштував ані копійки – фінанси виділили США після здачі української ядерної зброї.

Сам Каденюк казав, що тепер  вартість підготовки одного космонавта як у NASA, так і в Російському центрі імені Гагаріна, становить близько 150 млн доларів. Це у 12 разів перевищує весь річний "космічний" бюджет України, йдеться у книжці "Незалежність очима ТСН". Каденюк з іронією відзначав, що "один футболіст “Шахтаря” коштує більше, ніж уся космічна галузь України".

19 листопада 1997-го року у складі міжнародно­го екіпажу український космонавт на американському кораблі Columbia здійснив політ у космос. З собою він взяв три прапори України, тризуб, гімн країни, фотографії українських творців космонавтики Олександра Шаргея і Сергія Корольова, портрет Тараса Шевченка і його "Кобзар". Останній став одним з експонатів у музеї новин ТСН. Також з Каденюком до космосу полетіли і записи українських пісень у виконанні Дмитра Гнатюка, Анатолія Солов’яненка та Софії Ротару.

"Кобзар", який був у космосі з Каденюком / Фото: ТСН

У польоті Каденюк реалізовував програму Інституту системних досліджень людини у стані невагомості в процесі навіть сам придумував різні дослідження. Одним з таких експериментів було ходіння по стелі в умовах невагомості, яке, за словами космонавта, давало йому відчуття переходу в цілковито іншу просторову систему координат.

Після польоту українського космонавта нагородили "Золотою зіркою" Героя України, а сам він згодом став генерал-майором, депутатом Верховної Ради, радником прем’єр-міністра.

Як повідомлялося раніше, перший український космонавт Леонід Каденюк раптово пішов із життя в парку Царське Село у Києві. Він помер до приїзду швидкої допомоги.Трагічну звістку підтвердив один з близьких друзів космонавта. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація