Коли може бути повторний наступ окупантів на Київ: генерал ЗСУ спрогнозував

Дата публікації
Перегляди
18к
Час на прочитання
3 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
Коли може бути повторний наступ окупантів на Київ: генерал ЗСУ спрогнозував

Фото: Associated Press

Командувач ОК "Південь" розповів варіанти розвитку війни.

Україна готується до того, що війська Росії знову можуть спробувати вторгнутися з півночі. Одним із можливих сценаріїв є повторна атака наприкінці лютого.

Про це заявив генерал-майор Збройних сил України, командувач Оперативного командування "Південь" Сухопутних військ ЗСУ Андрій Ковальчук в інтерв'ю британському Sky News.

Говорячи про можливі варіанти нового нападу окупаційних військ Ковальчук допустив імовірність вторгнення російських військ через Білорусь на північний кордон України, як маршрут окупантів для наступу на Київ.

Втім, генерал ЗСУ наголосив, що українські захисники готуються відбивати потенційну атаку ворога і такого, що "росіяни просто зайдуть" не буде.

"Ми розглядаємо можливий наступ з боку Білорусі наприкінці лютого, можливо, пізніше...Ми готуємося до цього. Ми розслідуємо. Ми дивимося, де вони накопичують сили і засоби", - сказав Ковальчук.  

Командувач оперативного командування "Південь" попередив, що найзапекліші бої ще можуть бути попереду і для відвоювання території українським воїнам знадобиться потужніша підтримка з боку західних союзників.

"Так, ми передбачаємо такі варіанти, такі сценарії. Ми до цього готуємося. Ми живемо з думкою, що вони знову будуть наступати. Це наше завдання", - сказав Ковальчук, відповідаючи на запитання журналіста, чи можуть війська РФ знову спробувати вторгнутися в Україну з півночі, сходу чи півдня.

На запитання про можливу повну мобілізацію у РФ, генерал-майор Ковальчук сказав:

"Я думаю, що Путін думає про це. І ми не можемо виключати такий варіант. Треба бути до цього готовим. Я вважаю, що наша позиція і позиція наших партнерів сьогодні має бути чіткою. Якщо Путін проведе повну мобілізацію, наші партнери будуть готові надати нам усі сили і засоби, щоб зупинити не 300-тисячну, а мільйонну армію".

Що відбувається у Білорусі

13 грудня в Білорусі розпочалася раптова "перевірка бойової готовності" Збройних сил країни за дорученням Лукашенка, який підтримує Путіна у війні проти України. 

Окрім цього, режим Лукашенка розпочав викликати медиків до військкоматів і вручати їм повістки.

За кілька днів білоруських військових, які брали участь у раптовій "перевірці бойової готовності", перекинули від українського кордону назад до місць постійної дислокації.

Зважаючи на останню активність у Білорусі у суспільстві виникли побоювання через можливий новий можливий наступ. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний попередив, що РФ готує близько 200 тисяч нових військових і що у нього немає сумнівів, що армія РФ здійснить ще одну спробу наступу на Київ.

Президент Володимир Зеленський каже, що окупанти одержимі помстою і вони ніколи не відмовлялися від ідеї захопити всю територію. Втім, за його словами, важливим є те, чи здатні війська РФ на це.

"І чи здатні ми впоратися з цим? Але я впевнений, що їхнє бажання досягти цього все ще є", - заявив Зеленський.

Військовий експерт Сергій Грабський вважає також, що Росія готується до реваншу і може піти у великий наступ зимою-весною 2023 року. В цьому контексті він розглядає напрямок Білорусі досить пріоритетним.

Утім, у разі, якщо війська Лукашенка візьмуть участь у війні проти України - це знищить останній шанс зберегти самостійність та незалежність Білорусі, каже генерал-майор СБУ Віктор Ягун. На його думку, російське військове командування використає білоруські підрозділи, як гарматне м’ясо — в перших рядах наступу. Якщо вони не здадуться в полон, то будуть знищені. 

“Коли білоруси перейдуть кордон України, а якщо це відбудеться, то може бути в кінці січня або на початку лютого, тоді це вже буде остаточне рішення, яке раз і назавжди закриє на найближчий час таке явище як незалежність Білорусі", - підкреслив ексзаступник голови СБУ.

Тим часом у США стверджують, що наразі не бачать ознак повторного наступу росіян на КиївТам запевнили, що уважно стежитимуть за ситуацією найближчим часом. 

Читайте також:

Росія готується до нового наступу: звідки воно може початися - Валерій Залужний

Росія готується до нового наступу: звідки воно може початися - Валерій Залужний

Повʼязані теми:

Наступна публікація