Колишні працівники кримського "Титану" розповіли про грубі порушення технологічного процесу

Колишні працівники кримського "Титану" розповіли про грубі порушення технологічного процесу

Фото: УНІАН

Близько півсотні мешканців півострова звернулись по медичну допомогу на материк.

Двісті кілометрів доріг на Херсонщині рятувальники обробили содовим розчином. До таких дій вдалися у семи населених пунктах, які найбільше постраждали від хімічних викидів з кримського заводу "Титан", йдеться у ТСН.12:00.

Спеціальну обробку, яка має знизити вплив шкідливих речовин на людей, провели і на території двох контрольних пунктів в'їзду-виїзду “Каланчак” та “Чаплинка”. Вони досі закриті для в'їзду на окупований півострів.

Водночас людей з Криму, які звертаються по медичну допомогу, пропускають. За спрощеною процедурою перетину на материкову Україну вже пропустили півсотні жителів півострова.

Закрити завод влада окупованого Криму обіцяє 11 вересня. Тим часом ТСН вдалося розшукати колишніх працівників заводу, які пояснили, через що сталася хімічна катастрофа на "Титані". Окупанти останні роки грубо порушували технологію утилізації небезпечних речовин, які залишаються після виробництва титану.

"Протягом трьох років скидалась гідролізна кислота у кислотовідстійник, це повне порушення технології. Вода не є основним фактором, тому що жодної води не вистачило би розбавити до нейтрального стану таку кількість кислоти", - каже, колишній працівник заводу Олександр Іващенко.

"Раніше були фільтри очищення, а зараз вичавлюють з заводу все, що можна, і все. Інше вже справа випадку. Викид буде чи не буде, куди вітер подме, в який бік", - запевняє інший колишній працівник Микола Куратник.

На Херсонщині проводять спецобробку території, яка постраждала від хімічних викидів з заводу "Титан"

На Херсонщині проводять спецобробку території, яка постраждала від хімічних викидів з заводу "Титан"

Нагадаємо, в окупованому Криму через викиди з заводу "Кримський титан" другий тиждень потерпають жителі Армянська. Люди масово звертаються до лікарів зі скаргами на печіння в очах, носоглотці, нудоту. Авто, побутові прилади, меблі та дитячі майданчики взялися іржею та сіро-зеленим нальотом.

У Криму впродовж двох днів провели масову евакуацію дітей з Армянська. Утім, окупаційна влада екологічної катастрофи в Криму не визнає. Через це український омбудсмен терміново звернулася в ООН з приводу екологічної катастрофи у Криму. Своєю чергою, українська розвідка повідомила, що викид небезпечної речовини в Криму міг статися через влучення снарядів російських військових.

Повʼязані теми:

Наступна публікація