Компанія Дерипаски видобуває в Україні унікальну сировину і вивозить її в Росію для оборонки – "Схеми"

Компанія Дерипаски видобуває в Україні унікальну сировину і вивозить її в Росію для оборонки – "Схеми"

Фото: Associated Press

РНБО та СБУ не внесли цю фірму до санкційного списку.

Компанія впливового російського олігарха, друга президента РФ Володимира Путіна Олега Дерипаски видобуває в Україні сировину, яку вивозить до Росії для оборонної промисловості.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми: корупція в деталях".

Кіпрська фірма United Company Rusal Silicon Limited, яка є дочірньою компанією російського холдингу "Русол" Дерипаски, з 2011 року є власником ТОВ "Глухівський кар’єр кварцитів". 

Там видобувають унікальний кварцит – мінерал, з якого видобувають кремній, а кремній – один із основних елементів у металургії, електротехніці, радіоелектроніці та напівпровідниках. Він – основа для сонячних батарей. Йому немає заміни в автомобільній, медичній, авіаційній, військовій та космічній промисловостях.

Баницький кар’єр понад 90% видобутку продає у Росію: у 2018 році основними покупцями сировини стали завод "Кремний-Урал", який належить до об’єднаної компанії Дерипаски, а також Новолипецький металургійний комбінат іншого російського олігарха Володимира Лісіна. У той же час Україна вимушена імпортувати кремній з Китаю.

Журналісти з'ясували, що "Кремний-Урал" у 2019 році продав українську сировину на 11,5 тисяч доларів "Новосибірському Механічному Заводу "Іскра". Це підприємство в російських медіа згадується як учасник держоборонзамовлення в минулі роки. У нього є контракти з іншими структурами російського концерну "Росте", які є учасниками військово-промислового комплексу.

Окрім того, з 2014 року "Кремний-Урал" має контракт із російським державним Конструкторським бюро приладобудування імені Шипунова. Тут розробили і поставили на серійне виробництво для російської армії більше ніж 150 зразків озброєння і військової техніки. І тут і надалі створюють системи найсучаснішої високоточної зброї. Саме для них і потрібен кремній. 

Розробки конструкторського бюро помічали на Донбасі. Наприклад, у лютому 2019 року у селищі Новолуганське обстріляли один із будинків із артилерійського комплексу "Краснополь", який розробило саме згадане КБ.

За даними "Схем", Служба безпеки України та Рада національної оборони та безпеки внесли до санкційного списку самого Олега Дериспаску та три його компанії. Але ще близько десятка його фірм опинилися поза цим списком і вільно працюють в Україні, зокрема, і вищезгадана United Company Rusal Silicon Limited.

У РНБО на запит журналістів пояснили, що пропозиції щодо застосування санкцій до Дерипаски та пов’язаних з ним компаній були винесені на розгляд Службою безпеки України. У спецслужбі так і не надали відповідь по суті, чому до санкційного списку не потрапили кілька дочірніх компаній, які належать російському олігархові.

Повʼязані теми:

Наступна публікація