Комунікація дивна: організатори Маршу захисників України здивовані планами ОП на День Незалежності

Комунікація дивна: організатори Маршу захисників України здивовані планами ОП на День Незалежності

Патріоти не розуміють, чому з ними ніхто нічого не обговорив щодо їхньої ж акції.

У плануванні заходів до Дня Незалежності стався комунікативний розлад. Саме так організатори Маршу захисників України описують ситуацію, що склалась у перемовах з Офісом президента, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"Ми патріоти України, які хочуть пройтись центральними вулицями міста на День Незалежності", - кажуть вони. За останні два тижні на кнопку "цікавить" на їхній сторінці у фейсбуці натиснули понад 20 тисяч людей. Ідея проведення маршу з’явилася ще місяць тому – одразу після того, як президент Володимир Зеленський у відеозверненні в соцмережі оголосив, що звичного параду на Хрещатику цьогоріч не буде, бо це надто дорого.

Організатори Маршу захисників і Офіс президента не порозумілись щодо святкування Дня Незалежності

Організатори Маршу захисників і Офіс президента не порозумілись щодо святкування Дня Незалежності

Спочатку про святкові заходи на Банковій не говорили взагалі. Згодом очільник президентського офісу пояснив: парад радянського зразка замінить хода гідності. План заходів з’явився на сайті президента лише 10 серпня – до цього в соцмережі вже давно був опублікований план маршу. Зареєструвалися для участі в ньому вже майже 9 тисяч осіб. За ним, збір планується у парку Шевченка, там формують колону, на чолі йтимуть родини загиблих воїнів. Друга група – ветерани, що на війні зазнали тяжких поранень. Далі – імпровізовані "коробки" бійців різних підрозділів, капеланів тощо. Принципово – без політичних гасел.

Нині відомо, що два святкових заходи – президентський і громадський – перетинаються і в часі, і в просторі. Близько 9:00 ранку марш захисників України стартує від університету Шевченка, далі бульваром Шевченка люди спускаються на Хрещатик, яким ідуть на Майдан. На Майдані буде кульмінація події – встановлять трибуни, на яких героїв чекатимуть діти. У цей же час там, трошки вище, розпочнуться офіційні заходи за участі президента, де буде хвилина мовчання, після чого битимуть дзвони 100 разів – на згадку про загиблих Героїв Небесної Сотні. Хода гідності вирушить звідти, і що робиться для того, аби відвернути можливі провокації – наразі не зрозуміло.

Організаторів маршу до Офісу президента запрошували минулої п’ятниці на спільну нараду, але всього за три години до початку зустрічі: "Ми в роз’їздах, і за три години зібратися ми фізично невзмозі, оскільки ми не сидимо з блокнотиками під Офісом президента в очікуванні, поки нас викличуть". У плані, викладеному на президентському сайті, згадка про марш захисників України все ж таки є – останнім рядком, але час його початку 11:00. Організатори про це дізналися, там само, як і журналісти, з інтернету. "Ми не задоволені таким рівнем комунікації з Офісом президента. Ми не розуміємо, що відбувається", - кажуть вони.

ТСН звернулася до офісу Зеленського з проханням прокоментувати ситуацію. Заступник глави офісу Юрій Костюк заявив, що план заходів, указаний на сайті, є остаточним, змін не буде. Речниця президента Юлія Мендель у той же час зазначила, що узгодження планів триває, їх уточнення – можливе. В оргкомітеті маршу захисників кажуть, що Хрещатиком точно пройдуть, але готові обговорювати деталі.   

Кореспондент ТСН Неллі Ковальська

Повʼязані теми:

Наступна публікація