Ющенко розповів про дві моделі Путіна у конфлікті на Донбасі

Ющенко розповів про дві моделі Путіна у конфлікті на Донбасі

Фото: Getty Images

Колишній президент України вважає, що джерелом агресії та війни на сході країни та в Криму є насамперед Москва.

Екс-президент України Віктор Ющенко вважає, що конфлікт на сході України та в Криму має винятково геополітичний вимір. Про це він заявив в інтерв'ю Сегодня.ua.

"Тому коли те, що відбувається на сході України, називають українським питанням, я говорю: "Шановні, ви неправильно говорите". Конфлікт на сході України, як і в Криму, має лише геополітичний вимір. Якщо ми хочемо його врегулювати, ми повинні це робити без всяких "захарченків" і "плотницьких". Не вони принесли цю агресію і не їм вирішувати. Це не їхні танки, не їхні солдати, не їхні найманці", - пояснив він.

За словами колишнього президента, Росія наразі слабка, але має багато амбіцій щодо світового панування. "Росія слабка. Це, по-перше. Країна з ВВП меншим, ніж у Італії чи Голландії, але з претензією світового геополітичного центру. Я думаю, що до цього додано багато байок про силу російської армії, російської економіки або про мудрість державного керівництва".

Крім того, екс-президент піддав критиці Мінський процес та розповів про дві моделі Путіна у конфлікті на сході України. Ющенко пояснив, що спочатку Путін переконує світову спільноту в тому, що конфлікт в Україні – лише внутрішнє питання. Другим етапом, на думку екс-президента, буде те, що управляти Донбасом буде Москва, а фінансово підтримувати – Київ.

"Нехай українська центральна влада приймає зміни до Конституції, на окупованій території проводять вибори, потім там призначать московських намісників, щоб ми всі вийшли на модель, коли політично територія (Донбасу - Авт.) управляється Москвою, а економічно, фінансово її забезпечує Київ. Природно, під цю модель підведений і Мінський процес", - розповів екс-президент.

За словами Ющенка, хоча ми й маємо трьохсторонній формат переговорів, але "ЛНР" та "ДНР" не зроблять жодного внеску у вирішення конфлікту, оскільки джерелом агресії та війни є насамперед Москва.

"Якщо ви уважно прочитаєте "Мінськ-2", Росія не названа в документі взагалі", - додав він.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю для "Фокусу" перший президент України Леонід Кравчук розповів, що вибори на Донбасі лише легітимізують злочинців. За його словами, Путін не перестає заявляти, що Україна - штучне утворення і, відповідно до його логіки, має бути окупованою.

Повʼязані теми:

Наступна публікація