Константинопольський патріархат призначив керівника своєї ставропігії в Києві

Константинопольський патріархат призначив керівника своєї ставропігії в Києві

Константинопольський патріархат призначив керівника своєї ставропігії в Києві

Фото: Romfea

Ним став священик із Волині.

Ставропігію Константинопольського патріархату в Києві очолив архімандрит Михайло Аніщенко. Рішення про це схвалене на засіданні синоду 9-11 січня, котре відбулося в Стамбулі та в межах якого було підписано Томос про автокефалію Православної Церкви України.

В Україні отця Михайла пам’ятають за служінням у храмі Всіх Святих землі Волинської. "Це наш земляк з Луцька. Недавно тільки сповістили, що його  назначили очільником ставропігії Вселенської патріархії у Києві. Ставропігія – це свого роду  посольство, представництво Вселенського патріархату  і він назначений настоятелем цієї структури", – повідомив священик Віктор Мартиненко. З його слів, останні десять років архімандрит Михаїл навчався у Греції і звершував служіння настоятелем у храмі Аліпія Стовпника в Анталії – це Пісидійська митрополія Константинопольського патріархату.

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є перехід парафії у Дніпропетровській області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Повʼязані теми:

Наступна публікація