Конституційний суд визнав несправедливим податок на пенсії

Конституційний суд визнав несправедливим податок на пенсії

Фото: Getty Images

Таким чином положення, що впроваджують оподаткування, стають неконституційними і втрачають силу.

Конституційний суд визнав ухвалені Верховною Радою зміни до законодавства, що впроваджують податок на пенсії, неконституційними. Таке рішення ухвалене після розгляду подання до суду 48 народних депутатів.

Про це йдеться у рішенні суду.

"Конституційний Суд України також констатував, що після запровадження у законодавстві України з 1 липня 2014 року оподаткування пенсій упродовж двох років Верховна Рада України тричі вносила зміни. За таких обставин особи, які мають право на пенсійні виплати, об’єктивно не могли бути впевненими у своїх правомірних очікуваннях щодо стабільності правового регулювання у цій сфері. Отже, встановлення Верховною Радою України у законодавстві України оподаткування пенсій та зміни суми, з якої починається таке оподаткування, суперечить таким елементам конституційного принципу верховенства права, як правова визначеність, правова передбачуваність, правомірні очікування та справедливість", - йдеться у тексті рішення.

Суд вважає справедливим підхід до питання тоді, коли існує пропорційне співвідношення між страховими внесками та призначеним розміром пенсійних виплат, а застрахована особа може безперешкодно реалізувати своє право на пенсію у повному обсязі.

Також у повідомленні йдеться , що відповідні абзаци і статті, які впроваджують податок на пенсії, від часу публікації рішення Конституційного суду стають неконституційними і втрачають свою силу. Рішення є обов'язковим і не підлягає оскарженню.

Нагадаємо, протягом 2017 року середній розмір пенсії в Україні зріс на 35,7% (652,15 грн) - до 2480 гривень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація