Користь щодня. Скільки овочів і фруктів слід споживати для здоров’я. Інфографіка

Користь щодня. Скільки овочів і фруктів слід споживати для здоров’я. Інфографіка

Фото: Unsplash

Фрукти з овочами мають складати близько половини добового раціону.

Нестача вітамінів в організмі людини знижує активність імунної системи та ускладнює лікування хвороб. Тому щоб організм мав сильний захист, його потрібно повсякчас стимулювати.

Це можна робити за допомогою вітамінних комлексів, моно- чи мультивітамінних дієтичних добавок, а також пробіотиків, які відновлюють мікрофлору кишечника та запобігають авітамінозу. 

Своєю чергою, збалансована мікрофлора кишечника впливає на рівень засвоєння вітамінів, мікроелементів та інших поживних речовин безпосередньо з їжі або вітамінних комплексів, які можна придбати в аптеці, а також на синтез певних вітамінів та формування імунної відповіді загалом.

http://laktiale.ua

І, звичайно, велика  кількість вітамінів та корисних мікроелементів міститься, зокрема, у овочах, фруктах, рибі тощо.

Щоб організм отримував користь щодня, ТСН.ua спільно із кандидатом медичних наук та президентом Асоціації дієтологів України Олегом Швецем зробив декілька інфографік, на яких можна побачити кількість поживних елементів в основних овочах так фруктах.

Скільки овочів та фруктів треба з’їдати на добу?

Згідно із затвердженими МОЗ України "Рекомендаціями щодо здорового харчування дорослих", фрукти та овочі мають складати близько половини добового раціону. Оптимальний варіант - понад 300 г овочів та приблизно стільки ж фруктів.

Фото: ТСН.ua

Скільки за сезон необхідно з’їсти овочів та фруктів?

Як пояснює Олег Швець, організм людини має дуже обмежені можливості накопичування корисних речовин, тому їх надходження повинно бути постійним.

Тож, щоб організм отримав необхідну кількість вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин, споживання рекомендованої кількості овочів та фруктів (300 г + 300 г відповідно) є основою щоденного здорового харчування незалежно від пори року. 

На інфографіці нижче можна подивитися харчову та енергетичну цінність найбільш популярних овочів, а також вміст у них поживних речовин та вітамінів.

Фото: ТСН.ua

Не можна сказати, що певний овоч більш корисний за інший, але за більш високим вмістом одночасно декількох корисних харчових речовин, трійку лідерів складають салат-латук, шпинат та гарбуз. Водночас із фруктами та ягодами вітається максимальна різноманітність.

Щоб вдало комбінувати свій раціон, на інфографіці нижче зазначена харчова та енергетична цінність найбільш популярних фруктів, а також вміст у них поживних речовин та вітамінів:

Якщо порівнювати харчову цінність ягід та фруктів, то перші мають більш виграшні показники: малина, полуниця та суниця містять багато харчових волокон, мінералів та вітамінів за вельми помірної калорійності.

Як комбінувати овочі, фрукти та ягоди у щоденному меню?

Якщо спиратись на достовірні наукові дані, то жодних переваг для певних комбінацій дотепер не встановлено. Тому сміливо можна керуватись власними уподобаннями та наявним вибором.

Щоправда слід пам’ятати, що картопля, кукурудза та банани є достатньо калорійними, тому їх ліпше споживати обмежено, особливо за наявності зайвої ваги.

Інший важливий момент, який необхідно враховувати, - вміст харчових волокон у фруктах, ягодах та овочах. Цільовим добовим рівнем їхнього споживання є приблизно 25-30 г на добу.

Повʼязані теми:

Наступна публікація