"Король мармуру". Визнаний у світі скульптор сім років живе з родиною у підвалі школи в Переяславі

"Король мармуру". Визнаний у світі скульптор сім років живе з родиною у підвалі школи в Переяславі

Тимчасове житло стало постійним.

Скульптор Микола Шматько, той якого за кордоном звуть "королем мармуру", уже сім років живе в підвалі. Колишній мер міста Переяслав тимчасово розмістив Миколу Шматька у підвалі школи . Це мало тривати тиждень, а затягнулося на роки. Про умови життя на одній площі із творами високого мистецтва розповість — у сюжеті ТСН.19:30. 

У підвалі, куди не кинеш оком, усе заставлено скульптурами та картинами. Серед скульптур 4-метрова Богородиця,  "дзвони Рафаеля", бюсти Дональда Трампа, його доньки Іванки, дружини Меланії,  Уго Чавеса, Сільвіо Берлусконі, Юлії Тимошенко тощо. 

76-літньому митцю прикро, що роботи не мають свого залу, їх не бачать люди. Якщо його  виставка таки побачить світ, то красою стане робота  з  мармурової брили у 100 тонн - це "Явління Христа апостолам".

Утім, усі ці мрії давно приземлені не почуті, каже Микола Шматько. Він із дружиною та синами вже сім років живе у підвалі школи. Опалення немає, тож курток не знімаємо. Спить митець на на двох піддонах, і ковдрі. Пояснює, думав це справді тимчасово, так обіцяв колишній мер міста. Житлову кімнату обладнав би при отриманій будівлі під галерею. Але обіцянки не дотримали.

Визнаний у світі український скульптур Микола Шматько уже 7 років живе в підвалі

Визнаний у світі український скульптур Микола Шматько уже 7 років живе в підвалі

Син Рафаель показує сотні звернень як в тодішню, так і нинішню міську раду, у міністерство культури і до президентів. "Пишуть, ніби Шматьку пропонували багато приміщень. Це все обман. Ніхто реально нічого не пропонував. Якщо пропонували, то щось на словах. Реально коли була пропозиція, це був кінотеатр. Але потім мер рішення анулював".

У його підвалі не десятки, а сотні скульптур - розповідає. "Крім того, є ескізи картин, або і завершені полотна. Щоб все це розмістити, треба чимала територія. Одного разу дали сільський клуб квадратів на сто. Для всього цього. Потрібно 1000", - каже чоловік. 

У міськраді пояснюють, що приміщення під тисячу квадратів просто не мають. Крім того, митець не завжди йде на зустріч. "Така була умова, що за комунальні послуги він повинен був платити. Ми не одноразово з ним спілкувались. Пропонували йому земельну ділянку безкоштовно - відмовився", - каже міський голова Переяслава Тарас Костін. 

Будуватися немає за що, пояснює Шматько. Він каже, якщо найближчим часом вирішенню його проблеми не знайдеться, то подасться за кордон. 

Кореспондент ТСН Сергій Моргун.

Повʼязані теми:

Наступна публікація