Коронавірус ефективний, бо над ним попрацювали: в Україні є фахівці, які вважають джерелом епідемії секретну лабораторію в Ухані

Коронавірус ефективний, бо над ним попрацювали: в Україні є фахівці, які вважають джерелом епідемії секретну лабораторію в Ухані

Фото: Flickr / National Institute of Allergy and Infectious Diseases

Ці люди мають досвід роботи на радянських об’єктах із виготовлення біологічної зброї.

Вчені розшифрували геном короновірусу, але досі не отримали відповіді на питання, звідки він взявся. На початку тижня двоє китайських біологів зробили сміливу заяву про те, що вірус міг втекти з лабораторії в тому-таки Ухані, і зараз китайська влада оскаржує цю доповідь, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Тим часом наші журналісти знайшли унікальних фахівців, які розробляли біологічну зброю в секретних лабораторіях СРСР. Десятки років інформація про це була військовою таємницею. "В цьому Ухані – один із найбільших у світі інститутів вірусології, який абсолютно несподівано має лабораторію БСФ 4 - найвищий рівень захисту. В якій абсолютно несподівано вони досліджували якраз коронавіруси", - натякає інфекціоніст Юрій Жигарєв. Чому вчені почали сумніватися в природному  походженні вірусу? Тому що вірус дуже ефективний. "Значить, над цим вірусом уже попрацювали. Це штучно створений вірус", - припускають вони.

Історія хвороби: чи міг китайський короновірус "втекти" з лабораторії

Історія хвороби: чи міг китайський короновірус "втекти" з лабораторії

Чи таке можливо? Фахівці з досвідом роботи в лабораторіях Радянського Союзу не сумніваються: "Дайте мені класну лабораторію – я вам за три роки зроблю і не таке". Степногірський хімічний завод у Казахстані – основною продукцією виготовлення є сірчана кислота та мінеральні добрива. Однак це лише ширма, за котрою справжня діяльність – у радянський час там штампували тонни спор сибірки. Через це місто було закритим і навіть не позначалося на картах. "Вирощувалися бактерії сибірської виразки. Баки по 20 тонн", - кажуть експерти.

У товстій книжці, яку випустили в США про радянську біологічну зброю, Володимиру Зав’ялову присвячений цілий розділ – він понад 25 років займався розробкою вірусів-убивць. "В основному, займалися створенням нових штамів бактерій з дуже неприємними властивостями – антибіотикостійкі, що долають імунітет. На першому місці – збудник чуми, на другому – сибірська виразка", - зізнається тепер уже професор університету Турку в Фінляндії.

"У 1972 році Британія, Сполучені Штати та СРСР виступили ініціаторами про заборону біологічної токсинної зброї. І якраз після цього Радянський Союз почав інтенсивно розробляти біологічну зброю", - каже голова комісії РНБО України з біобезпеки і біозахисту Сергій Комісаренко. Мережа лабораторій та заводів отримала назву "Біопроєкт". "Останній орден Леніна в Радянському Союзі  був отриманий  академіком Львовим за те, що він з Африки вивіз Еболу і вепанізував її, тобто перетворив її в біологічну зброю", - каже працівник Радбезу.

Екзотичні хвороби радянські дослідники збирали в джунглях В’єтнаму та Африки. "Це була радянська база у В’єтнамі, яка займалася офіційно пошуком лікарських речовин, але побічно вони займалися тим, що збирали там токсичних тварин, збирали мікроорганізми", - каже завідувач кафедри біобезпеки та біоздоров’я людини КПУ Ігор Худецький. Ворог не був добре знайомий з цими мікроорганізмами, а отже, ліки супроти них мала б тільки радянська влада. "Наші вчені випрацювали дуже гарні бойові штами, вчені наздогнали Америку і навіть випереджали її. Ці штами були нечутливі до найсучасніших антибіотиків", - розповів старший науковий співробітник Української військово-медичної академії Валентин Нарожнов.

Він майже шість років працював на керівній посаді на тому самому Степногірському заводі, що штампував сибірку, і на власні очі бачив, як зі звичайного вірусу роблять ідеального вбивцю. "А от там, де виробляли культури Еболи – там небезпечно було. Тому що народ утомлювався інфікувати мишей, і коли втомлювалася людина – проколювала і мишу, і долоню", - розповів він. Тоді ж з’ясувалося, що єдиний антибіотик, який мав вбивати хворобу і захистити населення СРСР, був настільки токсичним, що сам убивав людей. "Не витримували нирки", - каже Валентин Нарожнов.

Але це не зупиняло радянську владу – патогенні мікроби штампували і нашпиговували ними снаряди. У 1989-му році один із вчених-розробників втік на Захід і розповів про секретні лабораторії. Радянську владу змусили відкрити двері заводів перед міжнародними комісіями –  і світ жахнувся. В одному лише Степногірському інституті виготовили 300 вагонів сибірки. "Президент Єльцин – він єдиний із керівників підтвердив, що Радянський Союз виготовляв біологічну зброю у величезних масштабах, і її успадкувала Росія", - розповів Сергій Комісаренко.

Фото: tsn.ua

Степногірське підприємство зрівняли із землею, тепер це – могильник сибірки, монументальний і небезпечний. "Неможливо знищити сибірську виразку до кінця", - попереджає Валентин Нарожнов. А за Володимира Путіна закриті лабораторії в Росії з’явилися знову – для світу вони зачинені, інспекторів не допускають, виробляють виразки, віруси, лихоманки.

Експерти не сумніваються в тому, що біозброю штампують і зараз – просто тепер це інші технології і менші масштаби. "І в США є лабораторії, які це вивчають, і в Росії зараз є, а Китай чим гірший – не хоче відставати", - каже Юрій Жигарєв. Деякі віруси модифікують публічно, а потім пишуть наукові праці. В китайському місті Ухань, звідки пішов короно вірус, теж є лабораторія, що займалася вивченням саме таких вірусів. "Американці у 2017 році попереджали, що вивчення таких  небезпечних патогенів в такому велетенському 11-мільйонному місті може призвести до дуже небажаних наслідків", - пригадує інфекціоніст.

Звідки точно взявся коронавірус – не можуть сказати навіть у Всесвітній організації здоров’я. Так званий "нульовий пацієнт" досі не встановлений. "Дуже багато інформації, і досі не відомо, хто носій цього вірусу, як було передано цей вірус до людей. Ми можемо сказати, що джерело цього – тварини, але ми не можемо сказати, коли відбулася передача вірусу від тварини до людини", - стверджує голова бюро ВООЗ в Україні Ярно Хабіт.

Після розшифровки геному коронавірусу, питань лише побільшало. "Покажіть мені цього кажана, від кого заразився перший оцей хворий, і дайте мені віру. Там є ділянки, які аналогічні вірусу СНІД, які не повинні були в теорії потрапити туди", - пояснює Юрій Жигарєв. Дехто припускає, що над вірусом працювали в лабораторії, доки він випадково не втік назовні. Чи підтвердяться ці підозри, стане відомо лише тоді, коли вірус приборкають та ізолюють. Але спокуса поставити віруси собі на службу в світі, схоже, непереборна. На військовій кафедрі студентам розповідають, що зброя масового ураження заборонена кількома міжнародними конвенціями. Втім, вона є, й інколи стріляє.

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передався і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Кореспондентка ТСН Тетяна Штан

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація