Коронавірус проти армії: з якими труднощами можуть стикнутись ЗСУ через пандемію

Коронавірус проти армії: з якими труднощами можуть стикнутись ЗСУ через пандемію

Фото: Facebook/прес-центр штабу АТО

Окрім зараження особового складу, хвороба може вдарити і по оборонній промисловості.

Першу смерть від коронавірусу зафіксували в українських збройних силах. На Франківщині після тижня в реанімації померла працівниця однієї з військових частин. Хворіла жінка два тижні, а діагноз COVID-19 у неї підтвердили вже після загибелі. На сьогодні у ЗСУ зареєстровано чотири випадки захворювання на коронавірус. Чи готова армія успішно стримувати ворога одночасно на двох фронтах і яка для цього війську потрібна допомога, ретельно досліджував "Спецкор" на 2+2.

Сьогодні армія, як ніколи, потребує міцного імунітету у всіх його значеннях. І ясна річ, на карантин вона за жодних умов піти не може.

"Пандемія негативно впливає на боєздатність армій, це суперечить самій структурі армії, яка має бути компактною, мобільною, а вірус якраз і атакує", - каже співробітник Українського інституту безпекових досліджень Сергій Згурець.

Майже 90 бійців нині перебувають на самоізоляції. Усе це, на щастя, поза межами фронту. А тих, хто вирушає на ротацію, в обов'язковому порядку змусили проходити двотижневу самоізоляцію. Аби в жодному разі не допустити коронавірус у зону бойових дій, де поки що бракує елементарного медичного захисту.

"Всі військові волонтери, які займаються допомогою збройним силам, як і в 2014 році, об’єднали свої зусилля для того, щоб допомагати військам, забезпечувати їх засобами захисту, стандартно те, що не вистачає в країні – це маски, це антисептики", - розповідає радник командувача Сухопутних військ ЗСУ Олена Шевцова.

Водночас пандемія ставить перед армією й інші не менш серйозні виклики. В першу чергу це стосується оборонної промисловості, переконують військові експерти. Бо напад хвороби може призвести до нестачі в бюджеті грошей на озброєння. 

"Можна спрогнозувати, що в перспективі будуть зменшені витрати на оборону, тому що сегмент медицини почне бути пріоритетним", - продовжує Згурець.

З іншого боку, є імовірність, що через карантин оборонні підприємства почнуть відставати із держзамовленнями, а деякі проекти взагалі будуть змушені "заморозити".

В українських збройних силах зафіксована перша смерть од коронавірусу

В українських збройних силах зафіксована перша смерть од коронавірусу

"Варто звернути увагу на маленькі компактні підприємства... які мають внутрішній карантин і такі підприємства, як правило, є виробниками високотехнологічних систем, озброєнь, і вони можуть дуже швидко змінити ситуацію у сфері переозброєння", - стверджує директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Під час карантину - військовослужбовці перейшли на посилену службу і в тилу. Прикордонники встановили жорсткіший контроль на кордонах. А до поліцейських у містах та селах долучилася Нацгвардія. Водночас, на тлі паніки навколо коронавірусу є і позитивні виклики. Принаймні те, що роль армійських медиків підвищиться, вже ні в кого не викликає сумнівів. А разом із тим і захист тих, хто цілодобово береже наш спокій.

Кореспондент "Спецкор" Віталій Афанасієнко

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація