Коронавірус у Харкові та Харківській області: яка ситуація склалася у регіоні

Коронавірус у Харкові та Харківській області: яка ситуація склалася у регіоні

Фото: Фото Наталії Нагорної/ТСН

Харківська область тривалий час є "лідером" за кількістю хворих на коронавірус.

У Харківській області та місті Харків продовжує зростати кількість хворих на коронавірус. Щодня в регіоні фіксується понад 700 нових випадків.

Статистика

В Харкові й області  за останню добу кількість хворих на коронавірус зросла на 895 осіб. Про це повідомляє Система моніторингу поширення епідемії коронавірусу апарату РНБО України. Водночас за добу подолали коронавірус 1840 осіб, семеро людей померли, 894 мають підозри.

Станом на 26 листопада, у Харківській області зафіксовано 53433 випадки коронавірусу. Всього за час пандемії померло 730 людей, 26921 людина одужала. 

Кількість пацієнтів із COVID-19 у лікарнях регіону зменшилась

У Харківській ОДА повідомили, що за останні 10 днів у регіоні зменшилася кількість пацієнтів із коронавірусом, які потрапляють до медзакладів на лікування. Про це розповів напередодні, 25 листопада, заступник голови ХОДА Тарас Пастух.

Фото: УНІАН

За його інформацією, раніше в закладах охорони здоров’я як міста Харкова, так і обласного підпорядкування, перебувало одночасно 2100-2200 пацієнтів з підозрою та підтвердженим діагнозом коронавірусної інфекції.

"Сьогодні ми можемо констатувати зменшення такої кількості хворих приблизно на 25-30%. У медичних закладах міста Харкова станом на ранок перебувало 898 пацієнтів. У закладах обласного підпорядкування — менш ніж 750 пацієнтів", — зазначив Пастух.

Затримка результатів ПЛР-тестів

Досить тривалий час у регіоні була проблема із затримкою результатів ПЛР-тестів. Через надмірну кількість пацієнтів, які здають тести на коронавірус, Харківський лабцентр МОЗу не встигав їх обробляти. Зразки навіть направляли до інших регіонів. Віднедавна до процесу тестування долучили приватні лабораторії, тож проблема із затримкою результатів тестів практично вирішилася.

Фото: УНІАН

"Раніше в нас була затримка із результатами ПРЛ-тестів для жителів як Харкова так і області. Сьогодні в усіх лікарнях ця проблема знята. Зараз фактично за декілька годин видають результати", — розповів заступник голови ОДА Тарас Пастух.

Забезпеченість киснем

Як повідомляє обласна влада, всі районні лікарні, які приймають хворих на коронавірусну інфекцію, вже отримали кисневі концентратори, закуплені державним коштом.

"Наразі ми можемо констатувати, що всі заклади, які підпорядковані обласній владі, забезпечені на 80%, а деколи й більше від ліжкового фонду для коронавірусу. Забезпеченість киснем районних медичних закладів, які працюють з хворими на COVID-19, становить від 50 до 80% ліжкового фонду", — повідомив Тарас Пастух.

Що стосується Харкова, то місто отримало 461 концентратор, який придбали за кошти з державного бюджету. Ще 60 закуплено за кошти з міського бюджету.  В ОДА заявляють, що вдалося сформувати резерв кисневих концентраторів, який буде передано у користування до залізничних лікарень, котрі вже найближчим часом розпочнуть прийом хворих на коронавірусну інфекцію.

"Всі визначені для прийому хворих на COVID-19 міські лікарні забезпечені киснем вже не на 80%, а на 100%", – зазначив Тарас Пастух.

Забезпеченість ліжками

 Міністр Степанов у своєму онлайн-брифінгу 21 листопада назвав ситуацію із заповненістю лікарняних місць для пацієнтів з коронавірусом у Харківській області складною.

"Наприклад, якщо в Дніпропетровській і Херсонській областях кількість незайнятих ліжок досить велика, то в Києві і Харківській області — ситуація досить напружена", — заявив Максим Степанов.

Фото: Фотограф Максим Козменко

Зараз в Харківській області для лікування пацієнтів з коронавірусом відведено 2800 ліжкомісць. МОЗ вимагає передати ще 50% наявних у лікарнях ліжкомісць для лікування на COVID-19.

Про це повідомив директор департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Юрій Шпарага.

"Від МОЗ отримали документ про перепрофілізації 50% ліжкового фонду під лікування коронавірусних хворих. Потрібно перепрофілювати 9 тисяч ліжок у лікарнях", — повідомив Шпарага.

У ХОДА раніше заявили, що лікарні Харкова переповнені, а хворих направляють у Куп'янський та Богодухівський райони. Там ситуація була не краща.  

Так ТСН.ua писав про те, що Куп'янська районна лікарня у Харківській області вщент заповнена пацієнтами. Їх розміщують у коридорах.

"Люди із запаленням легенів лежать у коридорах. В туалет ходять у палати до інших хворих, з освітлення — одна лампа на весь коридор. Щоб медсестра поставила крапельницю, хворий підсвічує мобільним телефоном", — написала у соцмережі місцева жителька Яна Колпакова.

На боротьбу з коронавірусом: винаходи у регіоні

У Харківській області створили аналог апарату штучної вентиляції легенів. Над його виготовленням останні три місяці працювали співробітники Харківського університету міського господарства. Ідея та ліцензія належить Лондонському університету.

Документи, за якими відтворили генератор потоку тиску, харківські науковці отримали безкоштовно. Над першою партією у 10 одиниць трудилися три місяці.

Апарат працює просто, до нього подається кисень під тиском чотири атмосфери. Під час подачі відкривається одна ручка і йде потік повітря. В університеті розповідають, що було складно дістати необхідні деталі, деякі матеріали їм виготовляли на замовлення.

Фото: Суспільне Харків

Коштує одна модель близько 70 тисяч гривень, першу партію науковці виготовили власним коштом. Пристрій не замінює апарат штучної вентиляції легенів, але може допомогти лікувати хворих на COVID-19. 

Виробники звернулися до Міністерства охорони здоров'я, щоб пройти сертифікацію товару за спрощеною процедурою та почати серійне виробництво. За умовою ліцензії, вартість товару не має перевищувати витрат . 

Нагадаємо, що у четвер, 26 листопада, в Україні новий рекорд - 15 331 випадок коронавірусу, 225 смертей (усього — 11 717) та 9 617 людей, які одужали (від початку пандемії — 317 395).

За останню добу з коронавірусом шпиталізували майже дві тисячі людей

За останню добу з коронавірусом шпиталізували майже дві тисячі людей

 

Наступна публікація