Коронавірус в Україні 7 травня: Рада ухвалила "страхування" медиків, у лікарнях випробовують препарат проти недуги

Коронавірус в Україні 7 травня: Рада ухвалила "страхування" медиків, у лікарнях випробовують препарат проти недуги

Фото: Associated Press

В Україні зафіксовано 13 691 інфікованих коронавірусом та 340 летальних випадків.

Кількість інфікованих коронавірусом в Україні упродовж доби збільшилася на 507 нових випадків. Станом на 21:00 7 травня відомо про 13 691 заражених у країні. За добу хвороба забрала життя 13 осіб. Кількість летальних випадків сягнула 340. Кількість одужалих вже 2 396.

ТСН.ua підготував матеріал про поширення коронавірусу в Україні, а також про інфікування українців. 

Географія поширення коронавірусу 

Як повідомили у Міністерстві охорони здоров'я, в Україні наразі 13 691 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. Ситуація в областях має такий вигляд:

  • Вінницька область — 485 випадків;
  • Волинська область — 393 випадки;
  • Дніпропетровська область — 624 випадки;
  • Донецька область — 89 випадків;
  • Житомирська область — 468 випадків;
  • Закарпатська область — 600 випадків;
  • Запорізька область — 300 випадків;
  • Івано-Франківська область — 1055 випадків;
  • Кіровоградська область — 403 випадки;
  • м. Київ — 1675 випадків;
  • Київська область — 916 випадків;
  • Львівська область — 595 випадків;
  • Луганська область — 42 випадки;
  • Миколаївська область — 171 випадок;
  • Одеська область — 568 випадків;
  • Полтавська область — 236 випадків;
  • Рівненська область — 817 випадків;
  • Сумська область — 131 випадок;
  • Тернопільська область — 951 випадок;
  • Харківська область — 448 випадків;
  • Херсонська область — 146 випадків;
  • Хмельницька область — 138 випадків;
  • Чернівецька область — 2048 випадків;
  • Черкаська область — 324 випадки;
  • Чернігівська область — 68 випадків.

Детальніше про інфікування коронавірусом у регіонах дивіться у нашій інфографіці: 

Фото: ТСН.ua

Вихід з карантину

Різких змін щодо громадського транспорту до 22 травня не буде, і більшість людей зможе користуватися ним після цієї дати. Утім, наголосив очільник Міністерства інфраструктури Владислав Криклий, і надалі буде діяти тотальний масковий режим, обов'язкові температурні перевірки у місцях великого скупчення людей, постійна дезінфекція. Коли запрацює метро, у Міністерстві інфраструктури не сказали.

Очільник МВС України Арсен Аваков 7 травня заявив, що рішення щодо пом'якшення карантинних обмежень в Україні мають ухвалюватися із урахуванням епідеміологічної ситуації в кожному регіоні. За його словами, 11 травня буде черговим випробуванням, до якого "необхідно продумати кожен крок, щоб все було безпечно". 

Планові операції дозволили проводити в українських лікарнях, але перед тим всіх пацієнтів безкоштовно протестують на коронавірус. Протягом 2-3 днів після тестування вони повинні дотримуватися самоізоляції.  

Лікування коронавірусу

В Україні для лікування коронавірусу тестують власний препарат "Біовен". Його випробування тривають у п’яти лікарнях. Найдешевшою є 25 мл пляшка 5-відсоткового розчину. Ціна - 1200 гривень. Водночас найдорожчою є 100 мл пляшка – за неї доведеться заплатити понад 8500 гривень. 

Також з'явилася можливість зробити експрестест на коронавірус у домашніх умовах.  Як йдеться у мотиваційному відео від МОЗ, за перших симптомів будь-якого захворювання - можна відразу робити тест і дізнаватися, чи це коронавірус на початковій стадії, чи ГРВІ чи грип. 

ЗАРАЖЕННЯ СЕРЕД МЕДИЧНОГО ПЕРСОНАЛУ ТА ДІТЕЙ

За минулу добу в Україні коронавірусом заразилося 109 медпрацівників та 18 дітей. Станом на 7 травня зареєстровано 933 випадки коронавірусу у дітей та 2 660 у медиків.

Заступниця міністра охорони здоров'я Ірина Микичак пояснила, що часте інфікування медичних працівників коронавірусом є наслідком браку засобів захисту та порушення протоколів. Також, за її словами, в Україні протягом багатьох років нехтували засадами інфекційного контролю. 

"Це комплексна проблема, бо з різних рівнів бюджетів не передбачалися кошти на забезпечення засобами індивідуального захисту", - пояснила заступниця очільника МОЗ.  

Водночас 7 травня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт, який передбачає спеціальні виплати медикам, якщо вони отримали інвалідність або померли від нової коронавірусної інфекції. Розмір виплат такий: 630 тисяч гривень, якщо протягом року буде встановлено групу інвалідності, що настала через коронавірус; 1,5 мільйона гривень, якщо медик помер від недуги.

Детальніше про ситуацію з коронавірусом у регіонах

Київська область та м. Київ

У столиці знову зросла кількість випадків коронавірусу. Упродовж минулої доби кiлькiсть киян, у яких підтвердили захворювання на коронавірус, збільшилася на 24 людини. Серед них – 5 медиків. Захворіли 11 жінок віком від 26 до 63 років, 11 чоловікiв віком від 30 до 64 років та двоє хлопчиків – віком 12 і 13 років. 

Водночас у Києві за минулу добу одужали 11 людей, одна людина померла. Станом на 7 травня в столиці вже 1675 підтверджених випадків захворювання на COVID-19.  

Тим часом у Києво-Печерському заповіднику через коронавірус планують посилити карантин. Напередодні у Лаврі виявили 17 заражених, які є контактними особами від виявлених два-три тижні тому інфікованих COVID-19.

Міський голова Києва Віталій Кличко повідомив, що станом на 7 травня у столиці вже відкрилися 10 продовольчих ринків. Зокрема, Деміївський", "Маяк", "Печерський", "Володимирський", "Базар на Лісовій", "Феофанівський", "Одеський", "Ілліс", "Вигурівський", "Бесарабський". Загалом у Києві мають відкритися 37 ринків.  

Львівська область

У Львівській області уже другий день кількість нових заражених зростає. За минулу добу там виявили ще 42 випадки коронавірусу. Це більше, ніж було вчора. За добу до цього в області зафіксували 39 нових хворих, що також було рекордом.  

Дніпропетровська область

В одного із працівників Дніпропетровської ОДА підтвердили коронавірус. Ще понад 50 контактних осіб чекають на результати ПЛР-тесту, перебуваючи на самоізоляції. Сам очільник області також здав ПЛР-тест на коронавірус і вже отримав негативний результат.  

Житомирська область

У Житомирі, де збиралися кілька днів не брати на дослідження зразки хворих з підозрою на коронавірус, звільнили виконувача обов’язків керівника лабораторного обласного центру. Протягом найближчих кількох днів призначать нового виконувача обов’язків керівника, а після кінця епідемії проведуть конкурс на посаду.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко повідомив, що ще минулого тижня отримав "кілька сигналів", що в Житомирській області є проблеми з проведенням ПЛР-дослідження і що затримуються результати тестувань.  

Вінницька область

У місті Хмільник з центральної районної лікарні втік пацієнт, у якого підтверджено відкриту форму туберкульозу і підозрюють коронавірус. Копи знайшли його у селі за адресою проживання. Виявленого пацієнта повторно госпіталізували до лікарні. Чоловік розповів, що до свого села добирався пішки, щоб взяти свої домашні речі. 

Миколаївська область

Породіллю, яка вагітною з діагнозом "коронавірус" потрапила до лікарні Миколаєва ще кілька тижнів тому, 7 травня виписали з лікарні. Жінка народила хлопчика - майже 3 з половиною кілограми. Малюк здоровий, його тест на коронавірус негативний, молода мама теж одужала.

Слід зауважити, що вчора було відомо про 13 184 хворих на коронавірус і, зокрема, про 327 померлих. Подолати недугу змогли 2 097 українців. Детальніше про ситуацію з коронавірусом в Україні станом на 7 травня.

За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобів боротьби з COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Більше новин про коронавірус читайте на сайті ТСН.ua за посиланням.

В Україні почали розробку препарату від коронавірусу на основі антитіл до COVID-19

В Україні почали розробку препарату від коронавірусу на основі антитіл до COVID-19

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація