Коронавірус в Україні забрав 5 життів: які помилки стали для хворих летальними

Коронавірус в Україні забрав 5 життів: які помилки стали для хворих летальними

Фото: Associated Press

Майже всі смерті пов'язані з запізнілим зверненням до лікарів.

В Україні станом на 26 березня від коронавірусу померли вже п'ятеро людей. Зокрема недуга забрала життя у Тернопільській, Івано-Франківській, Житомирській та Чернівецькій областях. ТСН.ua розповідає деталі про людей, які стали жертвами коронавірсу в Україні, хто вони та як підхопили інфекцію, яка врешті стала для них смертельною.

Пенсіонерка з Житомирської області

Самолікування. В Україні 13 березня зафіксували першу смерть від коронавірусу - померла 71-річна мешканка Радомишля Житомирської області. 

У лютому жінка подорожувала Польщею і на початку березня повернулася спочатку до Львова, де гостювала у родичів, після чого приїхала до свого міста. За її словами, погано почувалася від 3 березня, але не зверталася до лікарів. Також її бачили у магазині, на вулиці. 8 березня жінка ходила на службу до місцевої церкви.

Згодом стан українки погіршився - піднявся тиск, тож вона таки вирішила звернутися за допомогою до лікарів. Її госпіталізували вранці 12 березня, де тест підтвердив, що жінка хвора на коронавірус. Окрім цього, у неї виявили двобічну пневмонію.

Вранці 13 березня у пенсіонерки почав падати рівень кисню в крові, тож лікарі вирішили підключити її до апарату штучного дихання. Стан пацієнтки стабілізувався, проте вже через годину їй різко погіршало. Лікарі п’ять разів реанімували хвору, проте врятувати не змогли.

33-річна жінка з Чернівців

Запізніле виявлення інфекції. Через три дні після першої смерті у Чернівцях померла 33-річна жінка, в якої підозрювали коронавірус. Згодом з'ясувалося, що тест дав позитивний результат.

Лікарі переконують, що смерть настала в результаті хронічної патології, непов'язаної з підозрюваним діагнозом.  Згідно з протоколами, уточнювати причину смерті і проводити розтин тіла померлої не стали, аби не наражати на небезпеку інших людей.

"На превеликий жаль, смерть жінки, яка сталася вчора в обласній клінічній лікарні... Вона, на жаль, трапилася у цьому відділенні, але за переконанням та професійною думкою лікарів, яким ми абсолютно довіряємо, ця смерть була пов'язана із супутніми діагнозами і хворобами цієї жінки" - сказав голова Чернівецької облдержадміністрації Сергій Осачук.

З цими словами не погодилася матір загиблої, яка працює в Італії.  Жінка вважає, що її доньці лікарі невчасно надали допомогу. Начебто, починаючи від 7 березня, вона двічі зверталася до лікарні, але в шпиталізації відмовили. Лише за тиждень швидкою доправили до інфекційного відділення.

"Дочка почувалася погано, не могла йти. Попросила, щоб їй дали крісло-каталку. Вони почали пошуки крісла, але не знайшли. Жодні обстеження не проводилися. Лікарка подумала, що не потрібно додаткових обстежень", - каже мати померлої Людмила Пацалюк.

Поліція за фактом неналежного виконнання медичними працівниками своїх обов’язків відкрила кримінальне провадження.

Помилковий діагноз в Івано-Франківську

Самолікування та відмова від шпиталізації. Третє життя коронавірус обірвав у 56-річної мешканки з Івано-Франківська. Спочатку в неї діагностували грип, а лікувалася вона самотужки, доки не потрапила до лікарні.

Температура та кашель у жінки з’явилися 13 березня, але від госпіталізації вона відмовилася і лікувалася вдома. За кілька днів її таки госпіталізували до обласної інфекційної лікарні із задухою і підключили до апарату штучної вентиляції легень, однак врятувати не змогли.

Спершу їй діагностували грип типу А, ускладнений пневмонією, а взяті тести передали до Києва. Вже у столиці їй підтвердили зараження коронавірусом.

За попередніми даними,  жінка могла заразитися від чоловіка, який нещодавно перебував за кордоном. Франківчанка працювала на одному з підприємств у місті. Там зокрема виробляють сухий яєчний порошок. Зараз воно закрите на карантин. Ким саме вона там працювала і чи мала доступ безпосередньо до готової продукції, наразі невідомо.

Перша смерть чоловіка у Тернопільській області

Запізніла шпиталізація. Офіційно про четвертий летальний випадок від коронавірусу в Україні повідомили 25 березня. У Тернополі в інфекційній лікарні помер 68-річний чоловік,

"Сьогодні в Тернопільській області помер 68-річний пацієнт з лабораторно підтвердженим тестом на COVID-19. МОЗ України висловлює співчуття близьким. Проводиться робота з контактними особами", - зазначили в МОЗ.

Чоловік раніше перебував на похороні разом із священником, в якого теж діагностували коронавірус. Померлий - житель села Ковалівка Монастириського району. Зі слів родичів, йому різко стало зле, почав задихатися. Рідні викликали швидку, яка доправила його до медичного закладу.

"68-річний чоловік та отець з Заліщиків разом перебували на похороні ще одного священника Бучацької єпархії УГКЦ, Заліщицького деканату, Степана Барновського в селі Іване-Золоте Заліщицького району. На похороні того дня також було ще 12 отців та кількасот людей з Заліщицького району та з Монастириського", - пише місцеве видання ОВІД

В Чорткові медики пояснили родині, що зробили рентген легень, який запалення не показав. "А вже за кілька годин розвинулася ниркова недостатність, впав кров’яний тиск", - додало видання. Після цього його нібито перевели до Тернополя.

Другий випадок на Франківщині

Запізніле звернення до лікарів та самолікування. В Україні зафіксували п’ятий летальний випадок від коронавірусу 25 березня. Померла жінка в Івано-Франківську, яка два дні до цього разом із чоловіком поступила в лікарню з підозрою на коронавірусну інфекцію.

Як розповів головний санітарний лікар області Руслан Савчук, це була 60-річна мешканка села Чукалівки з Івано-Франківської області.

За словами Савчука, жінка захворіла 17 березня. Тоді у неї підвищилась температура та з’явився кашель, а 19 березня стан погіршився – хвора вживала антибіотики і противірусні. Ще рез день березня донька викликала швидку, але жінка після огляду медиків від госпіталізації відмовилась.

"22 березня її госпіталізували каретою швидкої в обласну інфекційну. Добу жінка провела під апаратом ШВЛ, але нажаль жінка померла. Померла з чоловіком була приватними підприємцями. Коло контактних осіб – 3 працівники. За словами чоловіка ні він, ні померла жінка  за кордоном не були, з підтвердженими хворими не контактували", - розповів Савчук.

Чоловік перебуває в обласній інфекційній під наглядом медиків, його стан середньої важкості. Їх працівники знаходяться під самоізоляцією.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України на три тижні запровадив карантин на всій території України задля протидії коронавірусу з Китаю.  Кабміном запропоновано встановлення обмежень на проведення масових заходів, у яких запланована участь 200 та більше осіб. Але це не стосується заходів державної необхідності. Проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, без глядачів. Також Україна закриває кордониРоботу метро, а також автомобільне, залізничне та авіасполучення між містами й областями від 18 березня в Україні також буде тимчасово обмежено. Низка регіонів зачинила навчальні заклади та ввела низку жорстких обмежень - від закриття закладів громадського харчування до заборони виїзду та в'їзду до міста

В Україні 3 березня зафіксували перший випадок зараження на коронавірус COVID-19. Інфікованим виявився мешканець Чернівецької області. Він незадовго до цього повернувся з дружиною з Італії. Ввечері 12 березня в Україні офіційно підтвердили ще два випадки зараження коронавірусом. Інфікування зафіксували в Чернівецькій та Житомирській областях. Жінка з Житомирщини померла від інфекції, ставши першою жертвою COVID-19 в Україні. 

Після цього про виявлення коронавірусу почали повідомляти і в інших областях. Епіцентром спалаху в Україні стала саме Чернівецька область, де хворобу діагностують найбільше. Через активне поширення хвороби деякі українські області запровадили режим надзвичайної ситуації. За актуальними новинами щодо поширення коронавірусу в Україні, кількості хворих та летальних випадків, а також засобами боротьби про COVID-19 стежте на сайті ТСН.ua.

Скільки українських лікарень готові прийняти пацієнтів із коронавірусом — відповідає речник МОЗ

Скільки українських лікарень готові прийняти пацієнтів із коронавірусом — відповідає речник МОЗ

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація