Корупція в Одесі: правоохоронці затримали підозрюваного у пропозиції $500 тис. хабара детективу НАБУ

Корупція в Одесі: правоохоронці затримали підозрюваного у пропозиції $500 тис. хабара детективу НАБУ

Фото: Reuters

Чоловіка розшукували шість місяців. У справі фігурує мер Одеси Труханова.

15 червня правоохоронці затримали підозрюваного у пропозиції хабара у розмірі 500 тисяч доларів детективу Національного антикорупційного бюро України.

Про це повідомляє прес-служба антикорупційного відомства.

Чоловіка розшукували шість місяців. В операції щодо затримання підозрюваного брали участь детективи НАБУ і працівники контррозвідки Служби безпеки України.

18 червня Печерський районний суд Києва обрав затриманому запобіжний захід - тримання під вартою із альтернативою внесення застави в розмірі 2 млн грн.

Підозрюваний є ймовірним спільником депутата Одеської обласної ради (за даними ЗМІ, мова йде про Олега Бабенка). За версією слідства, вони обидва пропонували хабар у розмірі півмільйона доларів співробітникові НАБУ в обмін на зняття арешту з рахунків підприємства, задіяного у можливій корупційній схемі з заволодіння коштами бюджету Одеси.

Нагадаємо, за версією слідства, у вересні 2016 року Одеська міська рада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу ДП Завод "Краян", за 185 млн грн у приватної структури, яка на початку 2016 року сама придбала цей комплекс на аукціоні, організованому ліквідатором держпідприємства, за 11,5 млн грн. Отримані від міської влади кошти фірма-продавець спробувала перерахувати компанії з ознаками фіктивності, керівник якої наразі перебуває у зоні АТО. Проте детективи НАБУ та прокурори САП запобігли цій спробі легалізації й домоглися накладення арешту на рахунки приватної компанії-продавця будівлі. З того часу постійно вчиняються спроби зняття арешту з рахунків, у тому числі шляхом раптової зміни ціни договору.

У жовтні-грудні 2017 року один із нинішніх депутатів Одеської обласної ради, який, за версією слідства, є бенефіціаром компанії-продавця згаданої будівлі, разом із ще однією особою запропонували співробітнику НАБУ хабар у розмірі 500 тис. доларів в обмін на зняття арешту з рахунків компанії. 12 січня цього року обидва були затримані, але після вручення повідомлення про підозру спільник депутата втік. Його було оголошено у розшук.

Фігурантом справи також є мер Одеси Геннадій Труханов. Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури 30 травня ухвалили рішення про достатність доказів для складання обвинувального акта щодо Труханова, членів Одеської міської ради та інших осіб у незаконному заволодінні коштами міського бюджету в особливо великих розмірах.

Геннадія Труханова та його заступника відпустили на поруки народних депутатів

Геннадія Труханова та його заступника відпустили на поруки народних депутатів

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація