Кожен десятий українець помирає від куріння

Кожен десятий українець помирає від куріння

Фото: citywoman.info

В Україні хочуть ухвалити спецзакон про боротьбу із курінням.

В Україні стрімко зменшується кількість курців, йдеться у сюжеті ТСН.19:30.

Для порівняння, 2008-го року щодня за цигарку бралися понад 10 мільйонів українці, а нині їхня кількість зменшилася до 7 мільйонів, тобто кожен п'ятий дорослий українець.

За словами завідувача кафедрою нейрохірургії НМАПО імені П. Л. Шупика Миколи Поліщука, 10% смертей в Україні пов'язано безпосередньо із тютюном.

"Якщо візьмемо, то сьогодні 300 людей щоденно помирають – пряма причина тютюн", - наголосив він.

Активно звільняти Україну від залежності стали років із десять тому: освітні ролики, заборона курити в кафе, громадських місцях. Усе це працювало до якогось моменту, коли сигаретні корпорації призвичаїлись до змін і почали заманювати уже прихованою рекламою. Ціни на цигарки почали знову знижуватися, а кафе та ресторани держава вже два роки як заборонила перевіряти.

"Відповідальність для курця, який курить в забороненому місці на сьогодні складає лише 17,51 грн, що насправді, не стримує нікого", - пояснює співголова ради реанімаційного пакету реформ Тарас Шевченко, який серед інших нині просуває нову кампанію з ухвалення спеціального закону.

На думку борців із курінням, перемогти залежність українців можна завдяки здорожчанню цигарок та збільшенню штрафів. До того ж, замість бренду на пачці має бути інформація про шкоду куріння. Окрім того в Україні варто заборонити рекламу та здійснювати продаж цигарок не на видному місці. Уперше серед вимог - профілактика серед молоді і допомога курцям: тренінги, психологи.

Водночас держава донині не виділяла коштів на боротьбу із вбивчою звичкою, хоча за минулий рік дохід від акцизу на тютюнові вироби становив понад 20 мільярдів гривень.

Навіть більше - тютюнове лобі в парламенті працює таким чином, щоб зауповільнити будь-яку ініціативу, яка може спричинити зменшення вживання тютюну і відмову людей від куріння.

В Україні стрімко зменшується кількість курців

В Україні стрімко зменшується кількість курців

Кореспондент ТСН Іван Гребенюк

Повʼязані теми:

Наступна публікація