Кожна 11 людина в світі страждає від ожиріння. Чому не варто переїдати

Кожна 11 людина в світі страждає від ожиріння. Чому не варто переїдати

Фото: ТСН.ua

Ожиріння провокує чимало хвороб, які можуть призвести до смерті.

Кожен одинадцятий на планеті - товстун. За даними ООН, 670 мільйонів людей у світі страждають на ожиріння. Проблема не лише у складках на животі. Ожиріння є однією з головних причин передчасної смерті у всьому світі.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.19:30.

Піднятися сходами навіть на другий поверх для 60-річної Світлани проблема:

"Вже починається задишка".

У жінки букет хвороб. Тиск відчуває ще з молодості.

"Зараз 177 на 110, пульс нормальний".

Два роки як на інсуліні.

"Цукор 7,7".

А все почалося із зайвої ваги.

За останні три роки Валерій змінився до невпізнаваності. На фото до - щасливий на всі свої 130 кілограмів. Дружина Наталя перша звернула увагу на його зайву вагу. Валерій ніколи не був тендітним і саме зайва вага, вважає чоловік, зіграла з ним злий жарт. Нездужання він відчував давно, ще років за п'ять до страшного діагнозу – рак, але лікарі на нього махали рукою.

"Ти товстий, значить ти гіпертонік. Якщо гіпертонік – то хворі нирки. Далі – каміння, пісок. Коротше, не мороч нам голову".

Ожиріння є однією з головних причин передчасної смерті у всьому світі

Ожиріння є однією з головних причин передчасної смерті у всьому світі

Світлана взаємозв'язку між болячками і зайвими кіло не бачить.

"Я більше це пов'язую зі спадковістю".

Але саме ожиріння часто провокує страшні хвороби – діабет, онкологію, болі в суглобах, уві сні мозок людини недоотримує кисню. Усе це може призвести до смерті.

Британські вчені довели, що ожиріння підвищує ризик розвитку 13 видів раку. На їхню думку, саме через жир не працюють клітини, які тіло використовує для знищення ракових пухлин. Статистика з українських лікарень лише підтверджує такі дослідження.

"З нашої практики, то близько 30% пацієнтів, які оперуються з нашою профільною патологією, а це пухлини прямої і ободової кишки, дійсно мають надміру вагу. Це не означає, що пацієнт, який має ожиріння, обов'язково захворіє на рак, в нього є підвищена схильність і в рівних умовах. У нього є більше шансів захворіти", - говорить лікар Віталій Звірич.

Валерію прогнозували коротке життя, але відтоді він прожив уже три роки. Перше що зробив - скинув зайву вагу.

"Не треба супердієт. Просто – трохи прикрий рот!".

Оцінити ризики для здоров'я можна індексом маси тіла. Він розраховується діленням ваги на зріст у квадраті. Світланина вага 88 кг, зріст 156 сантиметрів. Індекс маси її тіла - 36, і це ожиріння другого ступеня.

"Я не знаю таких органів, які би здорово себе почували в нашому організмі, коли є зайва вага", - каже дієтолог Сергій Антонюк.

Він, як ніхто, знає, що каже. І не тому що Сергій Антонюк - лікар-дієтолог. Із терапевта в дієтологи він перекваліфікувався, коли скинув власні зайві кіло. На фото - та сама людина. Просто різниця - 70 кілограмів. Сергій почав худнути, коли здоров'я стало на межі.

"У нашому дитинстві пироги пекли раз на тиждень, солодке давали раз в тиждень. А нині смаколики для дітей починають давати-виховувати, щойно дитина заплакала. Воно то допомагає і заспокоює, але наслідки – ожиріння", - каже дієтолог.

Поки ми записували інтерв'ю з лікарем-дієтологом, до нього вже прийшли пацієнти. Більшість - це жінки, які хочуть вийти заміж. Про здоров'я, особливо молоді, згадують нечасто.

Валентина Доброта, Олена Кроліцька

Повʼязані теми:

Наступна публікація