Кожна п’ята пачка - фальсифікат. Опубліковано результати дослідження вершкового масла в Україні

Кожна п’ята пачка - фальсифікат. Опубліковано результати дослідження вершкового масла в Україні

Фото: УНІАН

Один із виробників пропонував хабар кореспондентці ТСН.

Кожна п’ята пачка масла, яку відібрали експерти ТСН.Тиждень у різних куточках України, виявилась фальсифікатом. Назвати це можна як завгодно, тільки не маслом, ідеться у сюжеті.

Три тижні дві лабораторії паралельно досліджували по 77 однакових зразків масла. Ще 77 лишились у холодильнику під замком, ключ від якого лишився в опечатаному сейфі Міністерства економіки разом із кодами. Методика дослідження в обох однакова: розділити масло на фракції, зневодити жири, спеціальна машина – газовий хроматограф, що передає на комп’ютер дані про те, скільки немолочних жирів поклали виробники у своє масло. Результати обох лабораторій зійшлися із мінімальною похибкою.  

Ми знаємо, що виробники-фальсифікатори ховаються під номером 3, 8, 17, 33, 34… Їх немало - 21%.

Отже, лідер із кількості фальсифікату - Прикарпаття. Івано-франківський міськмолзавод наплодив найбільше фейку - 5 зразків. У кожній цеглинці рівно половина – замінники. Інший місцевий завод домішав до вершків 37% невідомо чого.

Завод Богодухівський на Харківщині. Тамтешнє масло у різному пакуванні приїхало на дослідження у двох різних областях. І в обох результат однаково нахабний - 75% немолочних жирів.

В Одеській області фальсифікат роблять в Кілії, де нібито масло треба перекваліфікувати у спред, тому що там 14% немолочних жирів. Крім того, є нібито масло, що загалом там майже повністю штучно створений продукт – 92% немолочних жирів. "Вони були попереджені. Вони могли відкликати свою продукцію", - сказала в.о. Держспоживслужби Ольга Шевченко.

А тепер підбираємося до найцікавіших, там, де молока або реально лише одна крапля, або немає взагалі. "Канівське" – із назвою "Апрель" - 87% немолочних жирів.

Такого ж штибу штампують масло у Дніпрі - ТОВ "Інтермол", продукція якого є на 100% фейком.

Виробник – Миколаївмолпром. Тут ще знущальний надпис "екстра", але це 100% фальшивка, бо в обох плитках лабораторії знайшли 100% чого завгодно тільки не вершків.

Три пачки просто спантеличили. Одна з них, куплена у Сумах – чисте масло, дві інші – із домішками (10%). Усі з різних партій, але виготовлені на Старокостянтинівському заводі на Хмельниччині.

За численними проханнями - дубль 3. Сподіваємось, тепер все буде видно. Риски стоять біля чесних виробників, а цифри -...

Опубліковано ТСН Тиждень Неділя, 19 січня 2020 р.

Але суми штрафів, поки дуже малі у порівнянні із надприбутками фальсифікаторів. "100 тисяч гривень це невеликі гроші для великого виробника це за перший раз, за другий – 300 тисяч - це також невеликі гроші для величезного виробництва", - заявив голова Громадської ради при Держспоживслужбі Віталій Башинський.

І нарешті – після цієї акції - у законах з’явиться нове для України поняття "фальсифікат" із наслідками для виробника, які вже не закладеш так просто в бізнес-план.

Акція ТСН.Тиждень допомогла піймати на обмані тих, хто працює законно, але скільки небезпечних підробок намішують у гаражах і підвалах, а потім продають на стихійних ринках - взагалі ніхто не знає.

Слід зазначити, що масло повинно мати білуватий, кремуватий відтінок. Якщо масло жовте: або воно старе, або фальсифікат. Найбільш поширене - це заміна рослинними жирами. Також додамо, що орієнтовно на один кілограм масла витрачається 22-25 літрів молока, залежно від якості молока. Тому один кілограм масла менше 220 гривень коштувати не може. Тобто брикетик 250 грамів масла обійдеться у 55 гривень. Заводське масло дешевше, бо зі знежиреного молока роблять ще й сир кисломолочний. Але 20 гривень масло коштувати аж ніяк не може.

Наталія Ярмола

Кожна 5 пачка масла - підробка: результати всеукраїнської акції "Стоп фальсифікат"

Кожна 5 пачка масла - підробка: результати всеукраїнської акції "Стоп фальсифікат"

Повʼязані теми:

Наступна публікація