Кожному десятому українцеві доводилось давати хабара чиновникам - опитування

Кожному десятому українцеві доводилось давати хабара чиновникам - опитування

Українці практично перестали давати хабарі

Кожен п'ятий з опитаних зазначив, що задоволений обслуговуванням при отриманні адміністративних послуг.

Тільки 10% українців давали хабар чиновникам за послуги.

Про це свідчать результати дослідження, проведеного фондом Демократичні ініціативи та Київським міжнародним інститутом соціології, передає ЛІГАБізнесІнформ.

Результати представила в середу на прес-конференції директор фонду Демініціативи Ірина Бекешкіна.

На питання "чи доводилося вам або членам вашої сім'ї протягом останніх 12 місяців за отримання адміністративних послуг давати кому-небудь хабар або надавати вимушені послуги за принципом "ти мені - я тобі", 10,8% відповіли "так", 75,7 % - "ні", 13,5% відмовилися відповідати на запитання.

При відповіді на питання, чому люди дають хабарі, 35% обрало варіант "бо так людям простіше і легше вирішити їхні проблеми", 26,3% - "тому що це вже норма нашого життя", 19,4% - "люди дають хабар, тому що з них його вимагають".

20,8% опитаних зазначили, що задоволені обслуговуванням при отриманні адміністративних послуг, 14,5% - не задоволені.

Серед негативних моментів при отриманні адмінпослуг опитані відзначили: великі черги (23%), відсутність чітких пояснень, які документи необхідні (16,6%), затягування розгляду справи (16,6%), необхідність пройти велику кількість інстанцій та кабінетів (13,3%), грубість посадових осіб (11,2%), тісне приміщення і відсутність туалету (11%), необхідність купувати бланки і оплачувати "додаткові послуги" (9,3%).

Серед позитивних моментів респонденти відзначили ввічливість посадових осіб (19,1%), доступну інформацію про необхідні документи (16,2%), рішення справи протягом розумного часу (15,9%), відсутність черги (14,7%).

Опитування проводилося з 5 по 13 березня 2013 року. Методом інтерв'ю було опитано 2037 респондентів у віці від 18 років у всіх областях України та АР Крим. Похибка не перевищує 2,3%.

Повʼязані теми:

Наступна публікація