Крадіжка особистих даних та злам сторінки: як не потрапити на гачок інтернет-шахраїв

Крадіжка особистих даних та злам сторінки: як не потрапити на гачок інтернет-шахраїв

Фото: pixabay.com

Фахівці радять мати складний пароль, який має бути різним для акаунтів.

Якщо ви активний користувач соцмереж, то будьте готові до того, що ваш номер телефону, будь-які фото, відео чи навіть документи не лише у вашому розпорядженні. Кожен крок у віртуальному світі може зацікавити не тільки друзів, знайомих і рекламників, а й зловмисників.

Як не потрапити на гачок інтернет-шахраїв та всі свої особисті дані залишити при собі, розповіли у Сніданку з 1+1.

Про відчуття, коли шахраї крадуть особисту інформацію, знає постійна експертка "Сніданку", лікарка-ендокринологиня та дієтологиня Наталія Самойленко. Про те, що її робочий акаунт у руках зловмисників, вона дізналася через смс-повідомлення. Їй запропонували повернути сторінку, але не безкоштовно, - за 13 тис. грн. На провокацію зловмисників Наталія не повелася, а натомість звернулася до кіберполіції. За кілька годин доступ був відновлений.

Часто гроші вимагають не тільки у власника зламаної сторінки, а навіть у його друзів. Пишуть від вашого імені, мовляв, терміново потрібні кошти. Мережа просто переповнена такими повідомленнями. Ці схеми в шахраїв зараз найпопулярніші, каже експерт із кібербезпеки Руслан Болгов. 

Утім, від них легше себе убезпечити, ніж потім боротися з інтернет-зловмисниками. "По-перше, є словосполучення двохетапна аудентифікація - це просто подвійний захист. Користувач встановлює двухетапту аутетифікацію. Коли ви входите на свою сторінку з певного пристро, то вам просто потрібно буде додатково ввести певний пароль. Або це буде підтвердження через смс-повідомлення на ваш особистий телефон, або на вашу поштову скриньку", - каже фахівець. 

Як не потрапити на Інтернет-шахраїв та захистити особисті дані

Як не потрапити на Інтернет-шахраїв та захистити особисті дані

Також чим складніший пароль, тим краще. Використовуйте цифри та букви верхнього і нижнього реєстру. Обов’язково для всіх акаунтів він повинен бути різним і в жодному разі не містити вашої персональної інформації. "Також ви можете знайти довірених осіб в соціальній мережі та встановити безпечне посилання на них. Якщо вашу сторінку зламають, ці люди зможуть підтвердити службі безпеки данної мережі, що дійсно це є ви. А сторінкою володіють інші люди", - каже Руслан Болгов. 

Аби отримати доступ до особистої інформації, шахраї часто купують номер телефону. Тому фахівець радить підв’язати його до вашого паспорта і шахраям нічого вдасться. А ще не слід завантажувати та не реєєструватися в сумнівних програмах. Така ж ситуація з сайтами, де просять згоду на використання і обробку персональних данних. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація