Кравчук розповів, хто ухвалив рішення про будівництво АЕС під Києвом, і єдину людину, яка була проти

Кравчук розповів, хто ухвалив рішення про будівництво АЕС під Києвом, і єдину людину, яка була проти

Чорнобильська АЕС діяла 23 роки.

Рішення про будівництво майбутньої Чорнобильської атомної електростанції, масштабний вибух на якій стався 26 квітня 1986 року, ухвалив Київський обком Компартії України.

Про це в ефірі програми "Право на владу" на каналі "1+1" розповів експрезидент України Леонід Кравчук.

"Я хочу сказати, щоб ви знали, як вирішувалося питання про будівництво [атомної] станції. Україна не була першою і найголовнішою територію, де мала була бути побудована атомна електростанція. І на тому, що вона мала бути побудована в Україні, наполягав і ухвалив рішення Київський обком партії [обласний комітет Комуністичної партії України]. І єдина людина, яка запротестувала проти будівництва [атомної] електростанції над Києвом на Дніпрі, був президент Академії наук [УРСР] Борис Євгенович Патон. Усі інші погодились", - сказав Кравчук.

В СРСР все будувалось на брехні. - Кравчук

ЦК КП УРСР з Москви наказали не допустити паніки і суворо дозувати інформацію. Насправді, були готові потяги для повної евакуації киян, але Москва заборонила це робити. Людям тоді брехали про все. Про це прямому ефірі «Право на владу» заявив перший Президент України (1991-1994) Леонід Кравчук.

Опубліковано ПРАВО НА ВЛАДУ Четвер, 20 червня 2019 р.

Нагадаємо, протягом 1965-1966 років Київське відділення проектного інституту "Теплоелектропроект" обстежило 16 пунктів у Київській, Вінницькій і Житомирській областях для будівництва майбутньої АЕС. Обрали Київщину - місце під будівництво майбутньої Чорнобильської АЕС біля села Копачі затвердила Колегія Держплану УРСР 18 січня 1967-го. За кілька тижнів, 2 лютого, рекомендації Держплану УРСР про розміщення АЕС біля Копачів також були затверджені Постановою ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР.

Будівництво ЧАЕС розпочали 1970 року, а перший її блок запустили 1977-го. На початок 1986-го Чорнобильська була найпотужнішою АЕС на європейській частині СРСР. Після вибуху енергоблоки почали зупиняти один за одним. Остаточно ЧАЕС зупинили лише 2000-го, після 23 років експлуатації. Нині будівля АЕС законсервована.

За радянських часів в Україні ввели в експлуатацію 5 АЕС – Чорнобильську, Запорізьку, Південноукраїнську, Рівненську та Хмельницьку. Чотири АЕС не добудували – Харківську, Одеську, Кримську та Чигиринську. Також розглядалося питання про будівництво Закарпатської АЕС.

 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Таємниці Чорнобиля
Наступна публікація