Кравчук розповів, як Горбачов змусив провести парад у Києві після вибуху на ЧАЕС

Кравчук розповів, як Горбачов змусив провести парад у Києві після вибуху на ЧАЕС

Фото: УНІАН

Київ готували до можливої евакуації.

Після вибуху на Чорнобильській АЕС 26 квітня 1986 року людям довго не розповідали про трагедію. А партійне керівництво з Москви взагалі сказало, щоб у Києві не скасовували парад до 1 Травня.

Про це в ефірі програми "Право на владу" на каналі "1+1" розповів експрезидент України Леонід Кравчук. На час вибуху він був членом ЦК Компартії України.

"Я був у Прип'яті разів 5 до. У Чорнобилі - також. Ми повинні були доносити правду партії. Ми повинні були говорити, ідеологічно обробляти людей, щоб вони правильно думали і правильно діяли. Думали правильно і діяли правильно на брехні. Тому ЦК Компартії України також скрізь цю брехню підтримували. І те, що Щербицькому (перший секретар ЦК КПУ) зателефонував Горбачов (на той час - генеральний секретар ЦК Компартії Радянського Союзу) і сказав, що треба проводити обов'язково... обов'язково! першотравневу демонстрацію, я був присутній при цьому. Володимир Васильович говорив йому, що досить складна ситуація. "Не панікуйте!". Ну, власне кажучи, давайте подумаємо! Мільйон з чимось населення. Якщо цей мільйон з Києва почне рухатися, залишати квартириі  все інше.. До речі, вагони були підготовлені, поїзди були підготовлені до можливої евакуації Києва. Це також ніхто точно не знає, але вони були", - сказав Кравчук.

В СРСР все будувалось на брехні. - Кравчук

ЦК КП УРСР з Москви наказали не допустити паніки і суворо дозувати інформацію. Насправді, були готові потяги для повної евакуації киян, але Москва заборонила це робити. Людям тоді брехали про все. Про це прямому ефірі «Право на владу» заявив перший Президент України (1991-1994) Леонід Кравчук.

Опубліковано ПРАВО НА ВЛАДУ Четвер, 20 червня 2019 р.

Пілот-ліквідатор аварії на Чорнобильській атомній електростанції та голова правління ГО "Воїнів-ліквідаторів аварії на ЧАЕС – інвалідів війни "Набат" Ігор Письменський повідомив мізерні цифри соціальної допомоги від держави ліквідаторам: 450 гривень на харчування, 120 – на оздоровлення.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація