Кремль відкинув ідею обміну Сенцова – ЗМІ

Кремль відкинув ідею обміну Сенцова – ЗМІ

Фото: Reuters

У РФ не бачать можливостей рівноцінного обміну.

Влада Росії не бачить можливостей для обміну ув’язненого нею українця Олега Сенцова. Про це повідомляє російське видання Дождь із посиланням на власні джерела.

Журналісти переговорили із кількома особами, котрі наближені до адміністрації президента Володимира Путіна. Всі вони пояснили, що для звільнення українця підстав немає, бо він звинувачений за дуже серйозною статтею, а за кордоном немає засуджених аналогічним чином росіян, яких Кремль хотів би обміняти.

У Кремлі не підтверджують своєї готовності обміняти Олега Сенцова на трьох росіян, засуджених у США

У Кремлі не підтверджують своєї готовності обміняти Олега Сенцова на трьох росіян, засуджених у США

Одне з джерел пояснило, що випадок з Сенцовим відрізняється від ситуації з Надією Савченко, яку в травні 2016 року обміняли на російських військових Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва. "Той обмін був рівноцінним, вказало джерело: обидві країни звільнили учасників військового конфлікту на Донбасі. Сенцов ж в конфлікті не брав участі і, на думку Кремля, не може бути включений до списку заарештованих в зоні бойових дій, обговорюваний з представниками України", - пише Дождь і додає, що ситуація з Кримом не розглядається Кремлем у прив’язці до Донбасу.

Видання наводить слова своїх джерел про те, що офіційна Москва не вставиться всерйоз до оголошеного Сенцовим голодування та не очікує, що воно може завершитися смертю політв’язня. У Кремлі переконані, що здоров’я українця знаходиться під контролем.

Натомість член Ради Федерації Людмила Нарусова вважає справжньою причиною відмови від обміну небажання влади визнати, що в Росії є політичні в'язні. За її словами, ніяких зрушень у питанні Сенцова немає, тому що немає політичного рішення. Сенатор назвала "жахливим цинізмом" думку про те, що голодування Сенцова удаване, бо всі об'єктивні дані, в тому числі фотографії, свідчать про виснаження організму режисера.

Як повідомлялося, прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков не підтвердив плани обміну українського політв’язня Олега Сенцова на росіян, засуджених у США. "Я не міг би це підтвердити. Я не знаю, звідки взялася ця інформація, на чому вона ґрунтується", - сказав журналістам представник Кремля.

Повʼязані теми:

Наступна публікація