Крим прощається із Веджіє Кашкою: люди з'їжджаються з усього півострова на похорон

Крим прощається із Веджіє Кашкою: люди з'їжджаються з усього півострова на похорон

Крим прощається із Веджіє Кашкою: люди з'їжджаються з усього півострова на похорон

Фото: Рефат Чубаров/Facebook

Меджліс закликав світову спільноту посилити тиск на Росію через жорсткі репресії.

Голова Меджлісу Рефат Чубаров закликав українські правоохоронні органи докласти всіх зусиль для притягнення до відповідальності винних у загибелі учасниці кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки.

Про це йдеться в його зверненні, оприлюдненому у Facebook.

"23 листопада 2017 року російські окупанти в Криму у намаганні поставити на коліна корінний народ півострова, здійснили черговий злочин, провівши низку обшуків в домах кримських татар та затримання активістів кримськотатарського національного руху. Унаслідок одного з таких обшуків, застосування фізичного та психологічного тиску, зупинилось серце легендарної учасниці кримськотатарського національного руху, шанованої в народі 83-річної Веджіє Кашки", - зазначив він.

Заява Голови Меджлісу кримськотатарського народу щодо нової хвилі репресій і загибелі Веджіє Кашки 23 листопада 2017 ро...

Posted by Рефат Чубаров on Friday, November 24, 2017

"Незламний борець з радянським авторитарним режимом колишнього СРСР, учасниця всіх помітних подій в новітній історії кримськотатарського народу, соратниця вірних друзів кримськотатарського народу генерала Петра Григоренка та російського вченого-дисидента Андрія Сахарова, Веджіє Кашка стала черговою жертвою російської окупації Криму. Меджліс кримськотатарського народу рішуче засуджує вбивство російськими окупантами активістки кримськотатарського національного руху Веджіє Кашки і закликає українські правоохоронні органи докласти всіх зусиль для притягнення винних у загибелі до відповідальності в межах національних і міжнародних судових інститутів", - йдеться у зверненні.

Також Чубаров додав, що Меджліс закликав міжнародні організації та уряди країн світу посилити тиск на Російську Федерацію, оскільки репресії стають чимдалі жорсткішими. 

24 листопада, день поховання Веджіє Кашки, був оголошений днем жалоби. Сьогодні у Криму та в місцях проживання кримських татар за межами окупованого півострова здійснюватиметься приспущення кримськотатарських національних прапорів та утримання від проведення розважальних заходів.

По всьому Криму вивішуються кримськотатарські національні прапори з чорною траурною стрічкою. Невдовзі розпочнеться дженазе (похорон) Веджіє Абла Кашка, вбитої російськими окупантами 23 листопада 2017 року

Posted by Рефат Чубаров on Friday, November 24, 2017

Тим часом в організації "Кримська солідарність" повідомили, що попрощатися із Веджіє Кашкою їдуть люди з усього Криму. Сьогодні відбудеться дженазе (похорон)  ветерана національного руху

UPD_4. Известный и уважаемый крымский татарин раздает флаеры с молитвой (дуа) Энвер Муслядинов всем пришедшим. UPD_3. П...

Posted by Крымская солидарность on Friday, November 24, 2017

У документах за результатами розтину була вказана причина смерті: гіпертонічна хвороба серця.

Нагадаємо, 23 листопада в окупованому Криму померла ветеран національного руху Веджіє Кашка. Їй стало зле під час затримання кримськотатарських активістів, які нібито вимагали гроші у турка. Співробітники ФСБ Росії в окупованому Севастополі схопили групу кримських татар, які є членами Меджлісу. Їх звинувачують у вимаганні в особливо великих розмірах. Жінку не встигли довезти до лікарні.

Після облави ФСБ в Криму померла ветеран кримськотатарського руху Веджіє Кашка

Після облави ФСБ в Криму померла ветеран кримськотатарського руху Веджіє Кашка

Повʼязані теми:

Наступна публікація