Криваве полювання на одеського суддю. Усі подробиці справи та юридична оцінка

Криваве полювання на одеського суддю. Усі подробиці справи та юридична оцінка

Криваве полювання на одеського суддю. Усі подробиці справи та юридична оцінка

Фото: НАБУ / Facebook

Експерти скаржаться на правову колізію через суддівську недоторканність.

В Одесі історія з суддею-хабарником Олексієм Бураном отримала криваве продовження - затриманий начебто намагався вкоротити собі віку.

З чого все почалося

29 березня детективи Національного антикорупційного бюро спільно з поліцейськими провели спецоперацію з обшуку приватного будинку одного із суддів Малиновського районного суду Одеси Олексія Бурана, якого викрили в отриманні хабаря у сумі 500 тис. грн. Буран вимагав кошти через посередника для винесення певного судового рішення у цивільний справі про стягнення боргу.

Правоохоронці запевняють, що діяли у рамках закону. Обшук відбувався у рамках досудового розслідування за фактом одержання хабаря суддею і був санкціонований відповідною постановою суду.

Проте Буран не квапився здаватися добровільно, тож спецоперація в елітному поселенні "Совіньйон" під Одесою стала провальною. Спочатку суддя відмовлявся впустити правоохоронців і погрожував відкрити вогонь. Після того, як працівники НАБУ вибили двері і піднялися на другий поверх, суддя втілив свої погрози у життя, здійснивши у бік детективів два постріли. У відповідь співробітники НАБУ зробили один попереджувальний постріл, після чого суддя покинув приміщення через вікно і, користуючись імунітетом, втік. Пістолет він залишив.

У НАБУ стверджують, що внаслідок перестрілки ніхто не постраждав, але на відео з місця подій видно сліди крові.

Порізані вени

Протягом ночі детективи чатували біля будинку, де переховувався суддя. Буран тим часом викликав поліцію, забарикадувався у будинку, на очах детективів палив документи на нерухомість за кордоном. Тут, до речі, виникає запитання, чому детективи одразу не вилучили підозрілі документи.

Згодом суддя порізав собі вени та був госпіталізований до 11-ї лікарні в Одесі. За висновками лікарів, ушкодження не становлять загрози життю та здоров'ю судді. До речі, на його тілі лікарі виявили ознаки того, що він і раніше завдавав собі схожих тілесних ушкоджень.

Наразі у слідства є постанова прокурора про здійснення огляду судді судмедекспертом. Також планується проведення судово-психіатричної експертизи.

Деталі

Фото: ВКонтакте
За результатами обшуку у помешканні судді було вилучено 120 тис. грн отриманого ним хабаря. Самому судді вже повідомили про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 368 КПК "Одержання неправомірної вигоди".

Також відомо, що у Бурана в суді був спільник. ЗМІ озвучували ім'я заступника голови суду. Проте ця інформація поки офіційно не підтверджена.

У НАБУ лише підтвердили затримання посередника, через якого суддя отримував хабар. Причетність ще одного працівника Малиновського суду перевіряється.

В суді Малиновського району, де працює Олексій Буран, сьогодні був звичайний робочий день. Голова суду Леонід Лічман розповів, що ввечері 29 березня тут справді проводилися слідчі дії. Але він не має права розказувати, що шукали. Каже, про суддю Бурана знає тільки хороше. І зауважує, що Буран – все ще чинний суддя.

Офіційна реакція

Суддя на часі знаходиться у приватній лікарні, куди його перевели за рішенням членів родини. У якій саме - невідомо.

До цього суддю вартували поліція і детективи НАБУ, але затримати його вони не могли, адже за законом суддя недоторканний.

Керівник САПу Назар Холодницький звернувся до Верховного суду і Верховної Ради з проханням дозволити затримання судді й обрати йому запобіжний захід у вигляді арешту. Як запевнили у НАБУ, Верховний суд дав згоду.

Оперативно відреагували і народні депутати. Комітет з питань правової політики і правосуддя підтримав подання про згоду на затримання та арешт Бурана. Тепер долю судді має вирішити парламент. Проте чергове пленарне засідання Ради має відбутися не раніше 12 квітня.

Одеського суддю-стрільця перевели до приватної лікарні

Одеського суддю-стрільця перевели до приватної лікарні

Особлива думка

На захист колеги стала голова Вищої ради суддів України Валентина Сімоненко. Вона засудила методи і дії працівників НАБУ, запевнивши, що вони призвели до спроби самогубства підозрюваного.

НАБУ відкидають такі звинувачення, називаючи їх абсурдними і безпідставними. "Якщо діяння, спрямовані на документування фактів отримання хабара вважати спробою доведення до самогубства, тоді боротьба з корупцією не матиме жодного сенсу", - йдеться у повідомленні прес-служби НАБУ.

Пізніше в інтерв'ю ТСН Сімоненко погодилася, що Буран теж був не правий. "Якщо він намагався стріляти на ураження в працівників Нацполіції або працівників НАБУ, це абсолютно неприпустимо і це, безумовно, має ознаки спротиву працівникам правоохоронних органів при здійсненні їхніх повноважень", - каже Сімоненко.

Правова колізія

В Антикорупційному бюро твердять: до судді Бурана детективи приїхали, щоб зафіксувати злочин, адже розуміли, що заарештувати суддю не зможуть.

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко зазначив, що це правова колізія, яка не дає НАБУ працювати ефективно. "На сьогодні згоду на затримання судді повинна дати ВР і це є проблема нашого законодавства. Наприклад, влітку ВР не засідає, і за три місяці можна спокійно виїхати з території України", - коментує Геращенко.

Ситуацію, яка склалася, прокоментував ТСН.ua адвокат Андрій Турій:

- У ситуації, коли суддя чи інша особа, застосовують зброю проти співробітників НАБ, останні мають право застосувати зброю у відповідь, навіть якщо перед ними суддя, задля безпеки свого життя. Тобто вони мають право використовувати зброю з метою самооборони. Таке право регламентовано законом України Про Національне антикорупційне бюро України та Про Національну поліцію. Проаналізувавши засоби масової інформації, неможливо зробити висновок щодо правомірності чи неправомірності дій як співробітників НАБ, так і судді.

З відео, яке розміщене на сайті НАБ, можливо зробити припущення, що суддя прийняв співробітників НАБ за осіб, які намагалися незаконно проникнути до його помешкання, і тому застосував вогнепальну зброю для захисту себе і мешканців будинку.

Зазначу, що гарантії недоторканості поширюються на житло, службове приміщення суду його особистий і службовий, телефонні розмови, кореспонденцію, речі й документи. Проникнення в його житло чи службове приміщення, особистий чи службовий транспорт, проведення там огляду, обшуку чи виїмки, прослуховування телефонних розмов, обшук судді, а так само огляд, виїмка його кореспонденції, речей і документів можуть провадитись тільки за вмотивованим рішенням суду, а також за згодою судді в разі прийняття головою відповідного суду рішення про вжиття спеціальних заходів безпеки.

Недоторканність судді не надає повноваження щодо застосування зброї з метою нападу, а тому, необхідно з'ясувати підстави для цих дій, та в разі незаконного поводження притягнути до відповідальності передбаченого законодавством України.

Щодо інформації про можливе самогубство, яка поширюється у ЗМІ, зазначу, що перед тим, як це стверджувати, необхідно з'ясувати мотиви такого вчинку. Можливо, цей акт був спробою привернути до себе увагу чи засобом ухилення від слідчих дій.

Повʼязані теми:

Наступна публікація