Куди зникає коронавірус в Україні та чого очікувати влітку 2021 року

Куди зникає коронавірус в Україні та чого очікувати влітку 2021 року

Чи сколихне Україну четверта хвиля COVID-19 і коли? Та чи страшніший "індійський" штам коронавірусу, який підкрадається до України, від "британського". Читайте в матеріалі ТСН.ua.

Коронавірус в Україні демонструє спад, третя хвиля епідемії позаду, заявляють в МОЗ, але водночас і застерігають: четверта хвиля цілком можлива. Тим паче, що до України може дістатись "індійський" штам з потрійною мутацією, який вже виявили у сусідній Польщі. Цей варіант вірусу визнали глобальною загрозою через його особливу небезпеку.

Яка ж насправді зараз ситуація в Україні з коронавірусом, яких наслідків нам можна очікувати від "індійського" штаму, коли українців може накрити четверта хвиля і чи дійсно Ізраїль здолав епідемію? Про це ТСН.ua розпитав лікарів з Києва та Львова.

Останнім часом ми бачимо значне зменшення кількості хворих на COVID-19 в Україні. Про те, що навантаження у лікарнях стало меншим, кажуть і лікарі. Чи дійсно коронавірус відступив, чи ми просто мало тестуємо?

Сімейна лікарка у Дарницькому районі Києва Олена Л.:

"Ні, коронавірус нікуди не зник. Люди просто менше звертаються, навіть, якщо хворіють. Це пов'язано з тим, що багато бояться ходити по медзакладах, багато читають інформацію в Інтернеті. Утім, сильно менше його точно не стало. Як і раніше, є форми більш легкі, а є і тяжкі. Трапляється також, що людина хворіє і не розуміє, що то COVID-19. Продовжує ходити всюди і заражати інших. Також часто коронавірус викликає розлад кишково-шлункового тракту, діарею. І людина думає, що це звичайний розлад".

Київська лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк:

"Дійсно, у нас зменшилася кількість хворих. І нововиявлених випадків теж зменшується. Оскільки у нас був який-не-який карантин. Скоротилася кількість контактів. Зараз люди більше бувають на свіжому повітрі і не так багато часу проводять у закритих приміщеннях. Тому певні результати карантин звичайно ж дав, і захворюваність знижується. Але і темпи тестування у нас значно зменшилися. Мені здається, що недовиявлення все одно є, але зараз не така вже страшна картина, як нещодавно ми бачили, коли кожен день було страшне наростання хворих і лікарні були переповнені. Зараз лікарні ще заповнені, але залишилися важкі випадки, які лікуються тривалий час. Проте виявлених випадків коронавірусу, дійсно, стало менше".

Головний лікар одного з діагностичних центрів Львова Тарас Жиравецький:

"Стосовно цієї ситуації, що у нас є. Річ у тім, що "британський" штам нікуди не пішов разом з "південноафриканським". Вони звичайно ще залишилися в Україні і те, що хвиля пройшла - це так. Вона спадає. Але ми розуміємо, що госпіталізацій ще достатньо багато.

Ще кілька днів тому ми мали приблизно 3-2,5 тис. госпіталізацій, потім по 1,5 тис., сьогодні вже близько тисячі госпіталізацій за день. Тобто ми розуміємо, якщо це є 5% людей, які хворіють за день, то до прикладу, якщо у нас є 3 тисячі госпіталізацій, то це приблизно може бути 60 тисяч нових випадків (інфікування коронавірусом за день. - Ред.). Тобто це є достатньо багато. Це так неофіційно. Ми йдемо у зворотньому прогнозі. І зараз, враховуючи, що "британський" і "південноафриканський" штами швидко передаються, то є ймовірність того, що ми зараз можемо мати або утримання хвилі на такому плато, або все-таки якісь стрибки. Питання в тому, чи це буде такий самий стрибок, який вже був? Напевно ні, але ми не можемо вгадати.

Зараз я вже боюсь робити якісь прогнози, тому що кожен штам дає нам якісь нові завдання. Якщо раніше це все було достатньо прогнозовано, то воно виходить з-під контроль, і якщо зараз ще 29 тисяч перебувають у лікарнях, то далеко у нас ще не все так солодко. Просто сам пік, коли лежало у нас 49 тисяч в лікарнях, він вже минув".

Черга зі швидких з хворими на COVID-19 під львівською лікарнею. Фото / Андрій Садовий, Facebook

Весь світ спостерігає за тим, що відбувається в Індії, де бушує новий штам коронавірусу. Схожа картина була і з Китаєм – потім COVID-19 розлетівся по всіх країнах. Якщо "індійський" штам все-таки потрапить до України, яких наслідків можна очікувати? Та чи можна цьому якось запобігти?

Головний лікар одного з діагностичних центрів Львова Тарас Жиравецький:

"Я думаю, що в принципі, не має критичного значення, чи це "британський", "південноафриканський" чи новий "індійський" штам. Звичайно, він може завдати якийсь новий тренд у тому сенсі, що щось може розвиватись трішки інакше, але я не думаю, що цей тренд не мав би бути більшим ніж "британський". Бо "британський" і "південноафриканський" зробили дуже швидкий стрибок, і ми бачили, як це розвивалось із Закарпатської області до східної України.

Міністр охорони здоров'я заявив, що "індійський" штам вже є в сусідніх країнах, тобто в Польщі і Румунії він підтверджений. І якщо він вже є в Польщі, то шанси, що він потрапить до нас - достатньо великі".

Сімейна лікарка у Дарницькому районі Києва Олена Л.:

"Запобігти цьому ніяк не вийде, враховуючи кількість пересувань між країнами. Думаю, що "індійський" штам скоро буде у нас, і почнеться нова хвиля захворюваності. Вона може бути такою ж, як і у разі "британського". Проте, навряд чи сильнішою".

Коронавірус в Індії / Фото: Associated Press

Київська лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк:

"З приводу нової хвилі, в Україні дуже складно щось прогнозувати. В принципі, "індійський" штам вірусу цілком може з'явитися і в нашій країні, тому що кордони у нас не те, щоб відкриті, але потрапити до України можна. І самоізоляція наша, зокрема, не дуже ефективно працює, тому, мені здається, що занесення "індійського" штаму цілком можливе. Буде воно чи ні, це інше питання. Але якщо буде, то, звичайно ж, з нашими карантинними заходами, з нашими заходами інфекційного контролю, існує велика вірогідність того, що ще одна така хвиля можлива. Але знову ж таки - це не твердження. Це може бути якась сукупність факторів, котра або призведе до нової хвилі, або не призведе. Все таки Індія далеко, у нас з нею не таке активне сполучення. І якщо добре обмежити в'їзд громадян, які були в Індії, з Індії, можливо, ми попередимо цей спалах".

Чи буде в Україні нова хвиля коронавірусу та коли? Попереду літо – як гадаєте, коронавірус знизить свою активність?

Головний лікар одного з діагностичних центрів Львова Тарас Жиравецький:

"Тут питання стоїть у тому, що дійсно у нас неофіційно вже перехворіло до 10 мільйонів населення країни, офіційно понад 2 мільйона. Я говорю про доросле населення. Але це все одно не та кількість людей, яка може сформувати колективний імунітет, тому ми ще можемо чекати на нові хвилі. Глобальна думка тих лікарів, які є на передовій, – у нас все таки може бути 4 хвиля. Враховуючи швидкість передачі нових штамів вірусу, навіть, які вже зараз є в Україні, то звичайно, ми побачимо тенденцію після свят, десь орієнтовно за 2-3 тижні. Якщо за 2-3 тижні почне різко рости госпіталізація в певних областях, то ми можемо казати про початок 4 хвилі".

Сімейна лікарка у Дарницькому районі Києва Олена Л.:

"Нова хвиля коронавірусу, я думаю, буде через три тижні. Тут кілька факторів – після жорсткого карантину люди багато спілкуються. Щоб епідпроцес, який пішов на спад, набрав сили – потрібно саме скільки часу. Тому не варто розслаблятися, а потрібно тримати соціальну дистанцію, носити маски, дотримуватися всіх карантинних обмежень".

Київська лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк:

"На літо і тепло можна сподіватися тільки в тому контексті, що люди більше бувають на свіжому повітрі, що вони не сидять в закритих приміщеннях. Зараз будуть провітрювані тераси, провітрювані приміщення, тому буде більше профілактики під час перебування в громадських місцях. Тому що взимку, ранньою весною, восени ми закриваємо вікна, не провітрюємо і перебуваємо великими натовпами у закритих приміщеннях, де є ризик інфікуватися. Влітку це не так. Тому літо тільки в цьому контексті допоможе уникнути спалаху. Але сказати, що погода якось сильно впливає на COVID-19, я б так не сказала, оскільки вірус передається від людини до людини. І якщо є умови, де він буде передаватися, то він буде передаватися. Тобто, я хочу сказати, що погода на сам вірус не впливає, просто коли ми на вулиці більше спілкуємося, вірус не потрапляє в сприйнятливий організм від хворої людини".

Фото: УНІАН

Ізраїль вже заявив про перемогу над коронавірусом. Там уже зачинили "ковідні" відділення, припинили тестувати на коронавірус і закінчують вакцинацію людей, яким понад 16 років. Коли про це можна буде заявити в Україні?

Головний лікар одного з діагностичних центрів Львова Тарас Жиравецький:

"Не можу зрозуміти, як лікар, що там у них відбувається. Я розумію, що вакцинація – хороша річ, але питання знову ж таки у тому, що сама вакцина не гарантує незараження вірусом. Тому таке різке падіння виявлення вірусу теж трішки викликає здивування. Тому що було достатньо велика кількість нових випадків для Ізраїля – відносно малої країни, але тут різко вона падає. Таке враження що вірус миттєво кудись зник. І це якось дуже дивно виглядає. Виглядає, як якась реклама самої країни, її структури, можливо частково вакцини Pfizer, яка все ж таки там переважала.

Щодо вакцинації, то ми ж бачимо і інші країни. Наприклад, маленька країна Кіпр з невеликим населенням. І вони мають можливість попросити необхідну для них кількість вакцин і щепити практично весь Кіпр. Але є знайомі, які кажуть, що записані на вакцинацію аж на вересень. Тому питання у тому, що Кіпр є значно меншим, але зробити теж саме їм поки не вдається.

Те, що ми спостерігаємо у Великій Британії, то є заяви, про те, що смертність від коронавірусу впала до мінімальних показників. Країна зробила кілька довготривалих локдаунів, відповідно, коли з'явилась вакцина, достатньо багато людей вакцинували і ніби це посприяло тому, що поширення коронавірусу різко зменшилося. Тут ще треба врахувати, що у цих країнах, де йде ніби така перемога, досить довго тривали максимальні локдауни. Навіть в Ізраїлі розповідали, що людям не можна було спілкуватися через балкон. Тому, якщо там все зачиняли, то там максимально все було зачиненим. Це все, звичайно, один з елементів боротьби з пандемією, він міг так само спрацювати.

Далі ми всі в інтризі, весь світ чекає, що буде далі. Бо найбільша інтрига, звичайно, це навіть не Ізраїль. Бо Ізраїль - це маленька країна і достатньо обмежена і з тими зв'язками, що у них є, вони можуть закрити свою країну і менше впускати і випускати людей, ну а про Китай ми такого сказати не можемо. Це мегавелика країна з майже 1,5 млрд населення і як їм вдалося це зупинити на рівні 80 тисяч - зараз ніхто не може зрозуміти. І друге питання – як їм вдається, щоб пацієнти з інших країн з коронавірусом до них не потрапляли. Не думаю, що вони зупиняють поширення вірусу вимірюванням температури. А заяви про те, що Китай вакцинував майже 1,5 млрд. свого населення – не було.

У нас ще хвиля не закінчилась, вона б закінчилась, якби нам оголосили, що у нас 100 нових випадків і 50 госпіталізацій вдень. У нас хвиля просто пішла на спад, ми просто пройшли пік. Раніше, коли я прогнозував, що тиша буде літом, і тут виходить "британський" штам і повністю руйнує всі передбачення всіх експертів, бо ніхто не думав, що настільки жостко в Україні він пошириться і з такими наслідками".

Київська лікарка-епідеміологиня Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк:

"Те, що Ізраїль заявив про перемогу, думаю, це трішечки і політичний хід. Але, в принципі, це дає надію й іншим країнам. Може, це буде приклад першої країни, яка про це заявляє і яка прибирає карантинні обмеження. Тому що, виходячи зі здорового глузду, ми не можемо десятиліттями жити у такій обстановці. Тобто потрібно щось вирішувати і якось виходити із ситуації. COVID-19 нікуди вже не дінеться, просто це буде та ж інфекція, яка періодично виникає. Але вона не буде мати такий масовий пандемічний характер, як мала на сьогодні. В принципі звучить логічно, якщо країна провакцинувала людей, проводить карантинні заходи, то навіщо далі втрачати час і нести збитки. Тобто провакциноване населення повинно жити звичайним життям, відкриватися, працювати. Хворі на COVID-19, звичайно, ж будуть, але вже не в такій кількості.

Коли про закінчення пандемії можна буде заявити в Україні? Напрошується відповідь, що, напевно, ніколи. Тому що на сьогоднішній день ми бачимо повний дисонанс того, що відбувається: навіть президент робить заяву, що до кінця року ми вакцинуємо все населення, але в це дуже слабо віриться. Тими темпами, які є на сьогоднішній день, ми вакцинували якісь лічені відсотки. І цього абсолютно недостатньо, щоб говорити про те, що ми якось вже сформували колективний імунітет, або ми до кінця року з цим впораємося. Тобто так, як воно йде зараз, схоже, що ми впораємося. Може, в майбутньому цей процес якось активізується з часом, я не знаю...".

Черга на вакцинацію в Ізраїлі / Фото: Associated Press

Сімейна лікарка у Дарницькому районі Києва Олена Л.:

"Ізраїль переміг коронавірус з точки зору держави. Це і примусова вакцинація, і забезпечення вакцинами всього населення. Приміром, у нас – кажуть про старт вакцинації, кличемо вакцинуватися відповідні групи, а вакцина раз і закінчилася. Щодо Ізраїлю, то, як і на прикладі Китаю, ми бачимо, що правильні організаційні заходи з боку держави дійсно можуть зупинити пандемію".

Нагадаємо, за прогнозами головної інфекціоністки України Ольги Голубовської, ситуація з коронавірусом ще погіршиться.

Коронавірус в Україні: до нас може дістатись індійський штам вірусу

Коронавірус в Україні: до нас може дістатись індійський штам вірусу

Автори: Оксана Руда, Тетятна Величко, Світлана Несчетна

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус в Україні
Наступна публікація