Купання на Водохреще: головний санітарний лікар розповів, як не нашкодити організму

Купання на Водохреще: головний санітарний лікар розповів, як не нашкодити організму

Фото: УНІАН

Ляшко також підкреслив, що загартовуватись потрібно увесь рік.

Чи зробить купання в ополонці людину здоровішою і як правильно купатися, щоб не зашкодити організму? Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко дав поради.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Віктор Ляшко підкреслив, що може сказати лише за медичну сторону питання. "Чи можна? Якщо ви все таки вирішили пірнати в ополонку, то, насамперед, робіть це лише у тому разі, якщо ви повністю здорові! Існують хвороби, при яких купатись в крижаній воді категорично заборонено", - сказав він.

Головний санітарний лікар також зазначив, що одноразове купання у крижаній воді не може загартувати і зміцнити організм. "Холодна вода може бути корисною лише, якщо загартовуватися систематично, щоденно контактуючи з холодною водою", - пояснив Ляшко.

Він також нагадав про соціальну дистанцію. "Щоб не нашкодити своєму організму на Водохреще, не забувайте про фізичну дистанцію та уникайте скупчення біля ополонок, коронавірус "вихідний" на свято не брав", - сказав Ляшко.

Він порекомендував:

  • Купатися лише в спеціально обладнаних місцях із перевіреним дном.
  • Робити енергійну розминку перед зануренням у воду.
  • Занурюватись поступово. Якщо ви одразу пірнете з головою — це може призвести до різкого охолодження організму.
  • Залишатися у воді не довше 3–5 секунд. Людям, які практикують загартування водою роками, не варто перебувати в ополонці довше 1,5–2 хвилин.

"І ще одне, памятайте куріння та алкоголь не зігрівають! Вживання алкоголю створює ілюзію тепла і водночас призводить до величезної його втрати. Традиції традиціями, але головне не нашкодити своєму здоров’ю. Загартовуйте організм кожного дня, а не раз на рік!", - закінчив Ляшко.

Нагадаємо, раніше кардіолог Олександрівської лікарні Києва Руслан Андреєв порадив, як правильно купатися в ополонці. Він рекомендував спочатку спитати свого лікаря.

Традиції святкування Водохреща

Традиції святкування Водохреща

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація