Купання на Водохреще: як правильно занурюватися та чи має це стосунок до релігії

Купання на Водохреще: як правильно занурюватися та чи має це стосунок до релігії

Лікарі радять готуватися до пірнання заздалегідь, найкраще — з осені.

Водохреще у період пандемії — численні купання у багатьох містах країни через карантин скасували. Деінде священнослужителі їх таки проводитимуть, але для обмеженої кількості людей. Утім, одвічне запитання: чи варто себе катувати крижаною водою, існує незалежно від коронавірусу.

Чи справді занурення в ополонку аж настільки загартовує та змиває гріхи — про це йдеться 18 січня у сюжеті ТСН.19:30.

Лікарі радять готуватися заздалегідь, найкраще — з осені. Якщо ж не вийшло, мінімум за кілька тижнів.

"Це може бути контрастне обливання душем або пробіжки на снігу. Краще перед тим поїсти. Їжа повинна бути гаряча або тепла. Це може бути гарячий чай, суп. Також зігріваємося жирами — горіхи, вершкове масло, домашнє сало", — говорить лікарка-дієтологиня Каріна Дейнеко.

Водохреще в період пандемії: чи справді занурення в ополонку загартовує та змиває гріхи

Водохреще в період пандемії: чи справді занурення в ополонку загартовує та змиває гріхи

Так організму буде легше справитися зі стресом. Тим, у кого завжди тиск високий або проблеми із серцем а також вагітним — від цього радять утриматися. Іншим перед купанням слід розтерти тіло, або розігріти фізичними вправами. Заходити в воду найліпше поступово, і бажано не пірнати з головою одразу, радять рятувальники.

Саме 19 січня, за церковним віруванням, Іван Хреститель охрестив Ісуса Христа. І коли той вийшов на берег, то почув голос Всевишнього. Звідси ще одна назва — Богоявлення. У народі цей день вважають кінцем новорічних свят. І вірять, що вода набуває цілющих властивостей, зберігаючи їх увесь рік. Але до пірнання в ополонку священнослужителі ставляться з обережністю.

"Вважати, що самим лише зануренням у воду Господь прощає гріхи, це дещо надумано. Для того, аби спокутувати свої гріхи, треба  покаятися, зробити духовне зусилля над собою, щоб виправити своє життя, щоб наблизитися до Бога", — пояснює архімандрит Лаврентій, насельник Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Церква не відмовляє пірнати. То справа кожного. Але буває так, що кажуть: це історична традиція. Своєю чергою історики не мають доказів, що в часи, скажімо, козацької доби, чи XVIII століття, українці мали традицію пірнати в ополонку.

Кажуть, найбільшої популярності для України це набуло з 1980-х років минулого століття і до початку 2000-х — на хвилі популярності моржування. Та як би ви не обрали провести свято Водохреща — із купанням в річках, чи без нього, головне — це робити безпечно.

Раніше головний санітарний лікар розповів, як не нашкодити організму під час купання на Водохреще.

Повʼязані теми:

Наступна публікація