Купували номери і відновлювали паролі: шахраї через соцмережі видурили півмільйона гривень: фото

Купували номери і відновлювали паролі: шахраї через соцмережі видурили півмільйона гривень: фото

Фото: Кіберполіція

Зловмисники через чужі акаунти розсилали повідомлення друзям з проханням позичити гроші.

У Сумській області кіберполіція викрила групу шахраїв, які зламували сторінки користувачів соцмереж і від їхнього імені просили друзів про фінансову допомогу. Таким чином вони видурили понад 500 тисяч гривень. 

"П’ятеро місцевих жителів зламували сторінки у соцмережах громадян, використовуючи метод грубого перебору паролів (атаки Brute Force).  Крім цього, вони купували у мобільних операторів номери, які перевіряли на верифікацію у соцмережах. В разі, якщо номери були прив’язані до соцмереж, зловмисники використовували функцію відновлення пароля за допомогою SMS. Отримавши доступ до акаунтів потерпілих, розсилали повідомлення їхнім друзям із проханням позичити гроші", - розповіли у пресслужбі Департаменту кіберполіції України.

За попередніми підрахунками, у такий спосіб зловмисники привласнили понад пів мільйона гривень. 

Правоохоронці провели п’ять обшуків в оселях фігурантів та вилучили мобільні телефони, комп’ютерну техніку, SIM-карти, що використовувалися у злочинній діяльності.

За цим фактом правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Зловмисникам може загрожувати до восьми років позбавлення волі. Слідство триває.

"Кіберполіція нагадує громадянам про важливість підключення двофакторної автентифікації та використання складних паролів, окремих для кожного акаунту", - підсумували правоохоронці.

Нагадаємо, у Києві троє шахраїв ошукали 83-річну пенсіонерку на півмільйона гривень.

Новини України: у Рівному затримали телефонних шахраїв

Новини України: у Рівному затримали телефонних шахраїв

Повʼязані теми:

Наступна публікація