Курятина з антибіотиками загрожує масовою смертністю людей. Експерти пояснили, як зменшити ризики

Курятина з антибіотиками загрожує масовою смертністю людей. Експерти пояснили, як зменшити ризики

Фото: Гаврилівські курчата / Facebook

Фермери поки що не готові відмовитися від антибіотиків.

Через дорогі телятину та свинину українці переходять на курятину, йдеться у сюжеті "Сніданку з 1+1".

За даними Інституту аграрної економіки, в середині 2000-х м’ясо курки становило 38% від всього споживання м’яса. Зараз частка курятини - уже майже половина. За рік пересічний українець з’їдає приблизно 25 кілограмів курятини.

Проте м'ясо курки може бути небезпечним. І все через антибіотики, якими годують курчат-бройлерів, щоб вони не хворіли. Від постійного вживання такого м’яса страждає людський організм.

Британські журналісти підрахували: вже за 30 років через цю проблему щорічно буде гинути 10 мільйонів людей у світі, а стійкість до антибіотиків обійдеться світові у 100 трильйонів доларів.

Чому курятина може стати причиною загибелі мільйонів людей

Чому курятина може стати причиною загибелі мільйонів людей

"Ми отримуємо на стіл продукт, нашпигований антибіотиками. Зараз у медицині дуже гостра проблема - це резистентність до антибіотиків. Ми можемо підчепити інфекцію, і, можливо, нам знадобиться антибіотик. І якщо у людини на столі бройлерна курятина регулярно, то цей антибіотик просто не спрацює", - розповів дієтолог Олександр Кущ.

Сьогодні у світі від інфекційних захворювань, які викликають стійкі до антибіотиків збудники, вмирає 700 тисяч осіб на рік. Але відмовитись від антибіотиків у тваринництві поки неможливо. Хоча, наприклад, голландські фермери вже почали цей процес. 

"Це принципи бройлерства, від них ніхто не відмовиться. Питання стоїть: колоти більше або менше, і які антибіотики, але це все одно не знімає проблему", - зазначає дієтолог.

Щоб зменшити ризик від споживання м’яса з антибіотиками – є декілька рекомендацій.

"Є види птиці, які не піддаються бройлерству, наприклад індичка, качка. Не треба скидати з рахунків інші види білка - молочні продукти, яйця. І тоді частка цієї бройлерної курятини може бути істотно знижена, я думаю, якщо вона буде виникати раз або два на тиждень, то організм буде в змозі впоратися", - додав Олександр Кущ.

Також експерт наголосив, що найбільша кількість шкідливих речовин у курятині накопичується у шкірі, печінці та стегенцях. А найменша - у грудинці.

Повʼязані теми:

Наступна публікація