Квиток на київський фінал ЛЧ за 70 тисяч. Інтернет рясніє повідомленнями спекулянтів

Квиток на київський фінал ЛЧ за 70 тисяч. Інтернет рясніє повідомленнями спекулянтів

Фото: Reuters

ТСН.ua намагався дізнатися, як шахраї наживаються на головній футбольній події Європи.

Купити квиток на фінал турнірів під егідою УЄФА можна лише через сайт організації. Принаймні у цьому переконують охочих потрапити на завершальний матч. Але якщо вбити в Google необхідний запит, переконаєшся в іншому. Після завершення офіційних продажів з’являються сотні пропозицій від приватних осіб.

Офіційна процедура

Продаж квитків на фінал Ліги чемпіонів у Києві відбувався за звичним для УЄФА методом: перепустки поширювалися лише через сайт організації. Спочатку необхідно було подати заявку на максимум два квитки певної категорії. Також потрібно було зазначити, чи згодні ви будете купити квитки інших категорій, якщо обраних не вистачить.

Потім проводився розіграш - охочих потрапити на арену завжди більше, ніж місць.

Для того, щоб унеможливити перепродаж, УЄФА вимагало від заявника надати ім'я та прізвище, дату народження, країну громадянства, номери паспортів для себе та свого гостя(-ей).

Також в УЄФА наголосили, що категорично заборонені перепродаж/передавання квитка або пропозиція чи рекламаз цією метою - безкоштовно або за винагороду.

Вартість

Ціни на квитки залежали від місць, розподілених за категоріями: 70, 160, 320 і 450 євро. Тож на фінал у Києві можна було потрапити щонайменше за 2 300 гривень.

Корпоративні пакети коштували від 3 200 євро за одну особу.

Вихід спекулянтів

На популярному сервісі безкоштовних оголошень OLX наразі існує чимало пропозицій щодо квитків на фінал Ліги чемпіонів. Деякі продавці не надто нахабніють у зароблянні: за другу категорію – переважно кутові трибуни – наразі просять 345 євро (номінальна вартість – 320 євро).

Але є і приголомшливі ціни. Так, за 1 категорію (центральні сектори) просять 70 тисяч гривень (2 234 євро). Офіційна ж вартість становила 450 євро.

У деяких продавців є квитки на сектори усіх категорій.

Види перепусток на стадіон

Очевидно, система продажу квитків через сайт УЄФА все ж не впоралася зі своїм завданням уберегтися від спекулянтів. Скоріш за все, "витік" стався через гостей, серед яких поширювалися квитки не для продажу.

Існує кілька категорій, які отримують такі перепустки. Так, спонсорам, яких у цьогорічного фіналу всього вісім, дають від 800 до 1000 квитків. Спеціальні акредитації для проходу на стадіон отримують, звісно,  журналісти. А також - представники клубів. Залежно від рівня посади їм надають перепустку чи то до VIP-ложі, чи то до звичайного сектора.

Інші ж квитки поширюються за паспортними даними. Їх мають надати і 34 тисячі вболівальників клубів-фіналістів (по 17 тисяч у "Реала" та "Ліверпуля").

Спекулюють не лише в Україні

Киянин Микола розповів ТСН.ua, як потрапив на матч групового етапу Євро-2016 між Ірландією та Швецією на Стад де Франс. Разом з другом він прибув до арени за 20 хвилин до матчу. Прямісінько біля турнікетів стояли групи людей, які поширювали квитки – на очах поліції, яка на них зовсім не реагувала.

Фото надане футбольним вболівальником Миколою

"Торгувалися аж до середини першого тайму. В результаті виторгували квитки категорії С чи то В номіналом в 105 євро за 40 євро - і потрапили  на гру. Наскільки я розумію, вони мали квотівські квитки. У нас вони були призначені для Turkish Airlines", - пригадує хлопець.

Відповідальність

Попри те, що УЄФА наголошує на недійсності перепроданих квитків, наявність пропозицій засвідчує попит. У соцмережах задовго до фіналу з’являються не лише повідомлення про продаж, а також і про необхідність купівлі.

Санкцій за спекуляцію в Україні немає, а спіймати інтернет-шахраїв правоохоронцям не так вже й легко: це підтверджує безліч прикладів продажу товарів через сайти оголошень. Та й в разі виявлення зловмисника гроші вам навряд чи повернуть - ви ж придбали недійсний квиток. 

Аліна Денисенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація