Лауреати Шевченківської премії отримали нагороди на Тарасовій горі в Каневі

Лауреати Шевченківської премії отримали нагороди на Тарасовій горі в Каневі

Нагороджували переможців на могилі Кобзаря.

У день народження поета Тараса Шевченка на його могилі президент Петро Порошенко відзначив цьогорічних лауреатів національної премії. Нею нагороджують авторів, чиї твори мають державобудівне і націєтворче значення і піднімають престиж країни, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Художника-графіка Василя Чебаника визнали найкращим у номінації "візуальне мистецтво" за проект "Графіка української мови". У номінації кіномистецтва переміг Роман Бондарчук із фільмом "Вулкан". Переможцем із музичного мистецтва став головний диригент симфонічного оркестру Володимир Шейко. За театральні здобутки нагородили режисера Ростислава Держипільського.

Порошенко вручив Шевченківські премії на Тарасовій горі у Каневі

Порошенко вручив Шевченківські премії на Тарасовій горі у Каневі

А от у номінації "публіцистика, журналістика" цьогоріч одразу два переможця – дисидент Богдан Горинь отримав нагороду за есе-колаж "Святослав Гординський на тлі доби", а Оксана Забужко відмовилася від номінації "література", бо свою збірку "І знов я влізаю в танк" називає публіцистичною. "Ось ця книжка, ось цієї публіцистики письменник на війні - те, що я зробила для моєї країни за ці роки, це те, чим я звітую, чим я можу відзвітувати, без всякого зайвого пафосу буде сказано, моєму читачеві, моєму народові і моїй державі", - пояснила вона.

Як повідомлялося, кожен лауреат Шевченківської премії цьогоріч отримає щонайменше по 192 тисячі гривень.

Повʼязані теми:

Наступна публікація