Легалізація медичного канабісу в Україні: що думають правозахисники та наркологи

Легалізація медичного канабісу в Україні: що думають правозахисники та наркологи

Фото: Associated Press

Багатьом українцям необхідний канабіс, щоб полегшити щоденний біль.

Легалізації медичного канабісу в Україні чекають тисячі пацієнтів. Законопроєкт намагалися ухвалити минулого року, але тоді народні депутати законопроєкт не ухвалили. Про цю проблему розповіли в ефірі "Сніданку з 1+1".

"Легалізувати медичний канабіс намагалися ще торік. Суть його за рік не змінилася. Ключове – він відповідає на три запитання: Перше – ми дозволимо українцям і дозволимо фармкампаніям робити ліки. Друге – ми дозволимо нашим науковцям робити дослідження та виробляти, та винаходити ці лікарські засоби. І третє питання – це безпосередньо – культивація", - повідомили у студії.

Законопроєкт не вдається ухвалити, зокрема, і через велику кількість міфів, які нині існують у суспільстві.

Один з міфів каже про те, що, якщо ми легалізуємо медичний канабіс, то у нас збільшиться на чорному ринку чисельність споживачів наркотичних речовин. Але ні. Тому, що, навпаки, у нас зменшиться чорний ринок. Величезна чисельність тих пацієнтів, які зараз ідуть на чорний ринок, вони зможуть піти в аптеку і легально купити. 

Артем – правозахисник. Він ледь не щодня зустрічається з людьми, які є наркозалежними. Активіст переконаний, що легалізація медичного канабісу та наркозалежність – це речі, які лежать у різних площинах. "Ті організації, які дотичні до пацієнтів, вони виступають за легалізацію медичного канабісу. Я не зустрічав пацієнтських організацій, які проти", - вважає він.

З цим не згідний лікар-нарколог Павло Слободянюк. "Легалізація таким чином препаратів зможе спонукати людей, які взагалі ніколи не користувалися і не вживали наркотиків. Якщо медицина продає, то чому не попробувати", - каже він.

Слободянюк щодня лікує пацієнтів із наркозалежністю. І переконаний, доступні ліки мають бути лише для невеликої групи хворих, яким вони справді необхідні. Легалізація ж медичного канабісу – це питання, яке варто виносити на Всеукраїнський референдум.  

Нагадаємо, раніше повідомлялося, чому під суд відправляють тяжко хворих, які намагаються полегшити біль лікувальною марихуаною.

Чи готове українське суспільство до легалізації медичного канабісу

Чи готове українське суспільство до легалізації медичного канабісу

Повʼязані теми:

Наступна публікація