Лікарі масово тікають із Закарпаття працювати за кордоном через низькі зарплати

Лікарі масово тікають із Закарпаття працювати за кордоном через низькі зарплати

Фото: УНІАН

Місячний дохід будівельника в Чехії рівнозначний зарплаті медика за півтора роки праці.

Україна увійшла в трійку лідерів за кількістю лікарів-заробітчан у Чехії. МОЗ цієї країни і далі  спрощує умови працевлаштування іноземців у чеських лікарнях, а вітчизняні лікарі та медсестри емігрують через низьку зарплатню та важкі умови праці вдома, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Пан Юрій працює одразу за трьох – він травматолог, черговий лікар і єдиний спеціаліст на 74 тисяч жителів району, який може зробити комп'ютерну томографію. Тому чоловік не може взяти відпустку, лікарняний або виїхати без попередження хоча б на два дні за межі району, адже якщо станеться щось термінове – аварія, ургентний випадок – просто не буде кому зробити КТ. Лікарів не вистачає, бо вони звільняються і їдуть за кордон – до  Словаччини або Угорщини.

Україна увійшла в трійку лідерів за кількістю лікарів-заробітчан у Чехії

Україна увійшла в трійку лідерів за кількістю лікарів-заробітчан у Чехії

В один рік із районної лікарні Берегового звільнилося 150 людей – головлікарю доводилося вмовляти працівників чергувати у приймальному відділенні вночі, бо не вистачало персоналу. Молоді і кваліфіковані захищають свої дипломи за межами країни та повертаються в професію, частина лікарів і медсестер прощається зі спеціальністю і йдуть працювати на заводи і або до супермаркетів Польщі, Словаччини чи Угорщини.

Основна причина втечі медиків – низькі зарплати. Богдан – нарколог за фахом. Щоб отримати спеціальність, він вчився 10 років. Нині йому доводиться знімати білий халат, одягати робу і їхати на заробітки. "Беру відпустки, їду підробляти – як правило, це на будівництво. Десять років підряд я не знаю, що таке відпочинок", - каже він. Лікар у районній лікарні за місяць може заробити 4 тисячі гривень, на будівництві в Чехії – 4 тисячі євро. На таку суму в лікарні треба працювати півтора року.

Медсестра майже з 30-річним стажем отримує трохи більше 3 тисяч гривень. Її робота, як хобі – подобається, але грошей не приносить. Після зміни старшої медсестри Сільвія йде працює на поле і вирощує худобу: "Для того, щоб продукти такі, овочі, м’ясо не купляти, ми вдома все тримаємо – свиней, корів, город". Існуючі вакансії в лікарні нині займають лікарі-інтерни і випускники медфакультету, і все, на що вони можуть розраховувати – це мінімальна зарплатня: "4175 – як у молодшої медсестри, як у двірника. Зарплата однакова".

Головний лікар сподівається, що до початку реформи йому вдасться втримати тих лікарів, які залишаються працювати. З наступного року має початися реформа вторинної ланки – тобто лікарням будуть платити за кожну послугу, яку вони надали пацієнту. За такою схемою нині працюють сімейні лікарі. На Закарпатті їх теж катастрофічно не вистачало, але як збільшилася зарплатня, деякі сімейні лікарі повернулися з-за кордону на роботу в Україну.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація