Ліквідаторам аварії на ЧАЕС хочуть підвищити пенсії: Рада схвалила законопроєкт за основу

Ліквідаторам аварії на ЧАЕС хочуть підвищити пенсії: Рада схвалила законопроєкт за основу

Фото: СБУ

Народні депутати ухвалили за основу законопроєкт щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт щодо підвищення рівня пенсії ліквідаторам аварії на Чорнобильській атомній станції. 

Проєкт закону №4555 на позачерговому засіданні 29 квітня підтримали 340 нардепів.

Документ пропонує врегулювати забезпечення права осіб з інвалідністю, які постраждали внаслідок ліквідації аварії на ЧАЕС на отримання державної пенсії, обчисленої з п’ятикратного розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня відповідного року. 

У разі ухвалення законопроєкту в цілому, пенсії ліквідаторам 1 групи інвалідності (на обліку 2353 особи. - Ред.), які сьогодні в середньому отримують 12270 грн, будуть підвищені до 16080 грн.

Водночас ліквідаторам аварії на ЧАЕС, які належать до другої групи інвалідності - від 10967 до 12987 грн, для третьої - від 8129 до 8917 грн. Таке підвищення стосуватиметься 39481 пенсіонера, як повідомила голова комітету Верховної ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Треьякова

У пояснювальній записці наголошується, що документ потребує додаткових видатків з державного бюджету у розмірі 526,5 млн грн на 2021 рік (для виплат у липні - грудні).

Нагадаємо, 7 квітня Конституційний суд визнав неконституційними зменшення мінімального розміру пенсій для чорнобильців через "порушення зобов'язання держави щодо забезпечення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи". Це було перше рішення суду від початку конституційної кризи.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Рішення Верховної Ради
Наступна публікація