"Ліс – не дамба для утримання води": експерти назвали причини масштабних повеней у Карпатах

"Ліс – не дамба для утримання води": експерти назвали причини масштабних повеней у Карпатах

підтоплення, паводок, повінь / Фото: ДСНС України

Фахівці називають аномальну кількість опадів головною причиною повеней.

Руйнівні повені в Карпатах, через які підтоплено господарства, зруйновано дороги і мости, викликані природними факторами. Так, за останні три дні в регіоні випала місячна норма опадів, в Івано-Франківській області найбільше.

Про це сказав голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький.

"Ліс не може приборкати стихію гірських рік. Давайте в цифрах — в середньому кількість опадів в Івано-Франківській області склала біля 2,8 млрд. м3, а ліс максимально міг поглинути біля 200-250 млн. м3. Це лише 10% від всіх опадів... Ліс – не дамба для запобігання паводкам та утримання такої кількості та сили води. Тому заяви, що причиною повеней є рубки - це маніпуляція та популізм", - прокоментував Заблоцький інформацію, що повінь сталася нібито через масштабні вирубування лісів.

Заблоцький також зауважив, що від масштабних повеней потерпає Європа. Зокрема, Сербія, Боснія, Герцоговина, Чехія.

"І треба визнати, що рівень лісового господарства в цих країнах значно вищий, ніж в Україні. Однак чомусь лише в Україні кажуть, що причиною є вирубки", - сказав він.

За його словами, останнім часом вирубування постійно скорочується. За п'ять років обсяг заготівлі деревини в Карпатському регіоні зменшився на 20% - від 4,2 млн кубометрів в 2015 році до 3,3 млн кубометрів торік. Обсяг незаконних рубок теж знизився - від 12 тис. кбм у 2016 році до 3,6 тис. кбм у 2019 році.

Низка експертів з академічних інститутів дійшли висновку, що причинами паводків є:

  • Надмірно висока кількість опадів;
  • Циклічність коливання пониженої та підвищеної водності;
  • Густота річкової сітки. Тільки в Івано-Франківській області протікає майже 8,5 тис. річок. У цій області від 1955 року зареєстровано близько 70 паводків. Всього в Карпатах протікає до 28 тис. малих річок;
  • Знищення заплави річок — спочатку меліорація та днопоглиблення, потім забудова та розорювання. 

Як повідомлялось раніше, західну Україну накрила стихія, внаслідок рясних дощів вулиці міст та сіл опинились у воді. Сотням людей довелось залишити свої будинки, зокрема з села Верховини на Прикарпатті зараз триває евакуація людей.

Після сильних опадів утворилися потоки, які розливаються та псують все на своєму шляху. Наразі відомо про трьох жертв стихії. 

У Мережі з'явилося відео наслідків паводків в Івано-Франківській області. 

Стихійний удар: що відбувається на Буковині і Прикарпатті

Стихійний удар: що відбувається на Буковині і Прикарпатті

Повʼязані теми:

Наступна публікація