Лише шість регіонів здали протоколи до ТВК: решта третю ніч не сплять

Лише шість регіонів здали протоколи до ТВК: решта третю ніч не сплять

У деяких комісіях, аби хоч трохи перепочити, міняються.

Лише в шести регіонах голоси на дільницях порахували повністю, склали про це протоколи й передали всю документацію до територіальних виборчих комісій.

Про це йдеться в ТСН.12.00.

За даними ЦВК, йдеться про Волинь, Закарпаття, Прикарпаття, Буковину, а також Сумщину й Хмельниччину. Тим часом у низці великих міст інших областей через вал протоколів оформлених із помилками, члени виборчих дільниць від ранку понеділка все ще продовжують перебувати в приміщеннях ТВК. Так, наприклад, у Миколаєві люди просто не можуть вийти на вулицю, адже не мають права полишати документацію.

Біля найбільшої ТВК знову усю ніч члени дільниць спали на мішках із бюлетенями. На цю годину ТВК опрацювала більшість протоколів.  Утім, черга залишається. "Ми тут третю добу стоїмо, ми сиділи, не спали. Спасибі, єдине, що тут ось є вода, що можна попити . Люди сплять на столах", — розповідають члени виборчої дільниці.

Полишати документацію вони права не мають, тож живуть тут кілька днів. У деяких комісіях, аби хоч трохи перепочити, міняються — хто чергуватиме з бюлетенями вдень, а хто — вночі. Втомилися і члени тервиборчкому. Кажуть, так довго протоколи обробляють через помилки виборчих дільниць, протоколи доводиться повертати на доопрацювання. "Я думаю, що до вечора завершиться і почнеться перерахунок. Дехто з уточненнями приходить по 5 разів", — пояснює член Миколаївської міської територіальної виборчої комісії Тамара Діамент.

У дільничних комісіях кажуть, помиляються,  бо їм не пояснили, як саме треба оформлювати документацію,  а обсяги її цього разу дуже великі. Ті хто нарешті здали свої протоколи, кажуть, навряд чи знову зголосяться працювати на виборах. "Це нереально — три доби працювати. Здалися, ми щасливі. У черзі стояли 2,5 доби. Якщо буде така система, я вам скажу, на місцеві вибори вони комісії не наберуть", — запевняє голова виборчої дільниці.

Ну, і традиційно вже сервер ЦВК періодично зависає, і це теж гальмує роботу. До ТВК і далі приносять нові мішки із бюлетенями та протоколами, які відправляли на доопрацювання. І їх чимало. Тож, коли остаточно тут завершиться процес приймання протоколів, поки ніхто не може прогнозувати.

Повʼязані теми:

Наступна публікація