Літак з евакуйованими українцями з Китаю приземлиться у Львові

Літак з евакуйованими українцями з Китаю приземлиться у Львові

Фото: УНІАН

Тих, у кого буде температура чи кашель - на борт не візьмуть.

Львівський аеропорт підтвердив ТСН, що літак, на якому повернуть українців з Уханю приземлиться саме у них. Боїнг компанії "SkyUP " сяде у Львові вранці 20 лютого. Перед тим здійснить проміжну посадку в Алмати. У списках для евакуації - півсотні наших співвітчизників та три десятки іноземців.

За даними джерел ТСН, урядовці вже провели онлайн-конференцію з тими, хто повертатиметься з охопленого вірусом регіону, щоби розповісти їм подробиці евакуації та умови перебування на карантині.

Чотирма автобусами під охороною поліції та Нацгвардії – чиновники розповіли як перевозитимуть до місця карантину евакуйованих з Уханя українців. Аби не провокувати паніки, не кажуть лише одного, де розмістять цих людей. Стало відомо лише, що це може бути десь у Львівській області. Адже саме у Львові приземлиться літак. За словами директора тамтешнього аеропорту, борт сяде на окремий перон, неподалік військового аеродрому, подалі від інших терміналів. Евакуйованих українців оформлять за спрощеною процедурою і з трапу одразу посадять в автобус. Присутність персоналу буле мінімальна. Працівникам аеропорту нададуть захисні біокостюми. Санітарна служба надасть необхідне захисне оснащення та проведе дезінфекцію. Тим, хто збирається влаштовувати протести, пригрозив Зеленський.

«Ми забираємо своїх громадян, які є такими ж громадянами України, як і ми. З приводу цих «політичних таваріщєй» я хочу вам сказати правду: якщо будете перекривати дороги і підбурювати людей – ми привеземо всіх наших громадян, а ми обов’язково привеземо їх додому – це наш обов’язок конституційний і людський – особисто привезу наших громадян в Конча-Заспу в їхні особняки», - каже Зеленський.

Інфіковані коронавірусом на круїзному лайнері українці почуваються добре

Інфіковані коронавірусом на круїзному лайнері українці почуваються добре

Українці, які понад три тижні чекають повернення додому, уже підписали згоду на проходження 14-денного карантину. У Міністерстві охорони здоров’я наголошують, ідеться про ізоляцію здорових людей. Тих, у кого буде температура чи кашель - на борт не візьмуть. Якщо вже в Україні в когось із них виявлять захворювання, то ізоляція продовжиться ще на 14 днів із моменту підтвердження. Де саме триматимуть хворих не кажуть.

У Всесвітній організації охорони здоров’я відстежують закономірності поширення та перебігу недуги. Уже відомо - найменше на новий коронавірус хворіють діти. Найуразливіші перед смертельною недугою - люди старшого віку та пацієнти з хронічними хворобами. Одужав наразі що п’ятий з інфікованих. Прогноз лікарів ще оптимістичніший.

«У понад вісімдесяти відсотках хвороба минає без ускладнень і вони одужують. У 14 – виникає пневмонія та складнощі з диханням. Близько 5 процентів мають критичні захворювання. І лише для двох процентів – вірус смертельний» - каже Тедрос Аданом Гебрейсус.

Загалом кількість жертв коронавірусу вже перевищує 1870 осіб, іще понад 73 тисячі інфіковано.

Нагадаємо, спалах вірусу розпочався з ринку морепродуктів та тварин у китайському місті Ухань. Він викликає симптоми, схожі на застуду, але швидко вражає легені й інші органи. Патоген належить до великої родини коронавірусів. Хвороба поширилася вже на десятки країн. Двоє українців підхопили вірус на круїзному лайнері.

Всесвітня організація охорони здоров'я дала офіційну назву новому вбивчому коронавірусу з Китаю - COVID-19. У самому Китаї його раніше назвали NCP (Novel Coronavirus Pneumonia), що означає - пневмонія, яка викликається новим типом коронавіруса.

Перша вакцина від цього типу коронавірусу з'явиться не раніше, ніж через півтора року.

Схоже, джерелом спалаху коронавірусу є якась тварина. Водночас відомо, що вірус може передався і від людини людині повітряно-крапельним шляхом. Є підозри, що недуга може передаватися навіть в інкубаційний період, коли носій хвороби не підозрює, що інфікований.

Всесвітня організація охорони здоров'я за підсумками екстреної наради оголосила спалах коронавірусу надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Це стало опосередкованим визнанням того, що стримати поширення хвороби не вдається і вона з локальної проблеми набуває глобального масштабу. 

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки.

Детальніше про те, що відомо про загадкову недугу, як вона виникла та чому викликає занепокоєння у медиків – читайте у матеріалі ТСН.ua.

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація