Лутковська повідомила подробиці підготовлюваного обміну утримуваними особами

Лутковська повідомила подробиці підготовлюваного обміну утримуваними особами

Фото: Сайт президента України

Представниця України в ТКГ розповіла, що нині списки осіб допрацьовуються.

Під час обміну утримуваними особами до України повернуть, зокрема, військових, які тривалий час утримуються у полоні.

Про це заявила представниця України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Валерія Лутковська, коментуючи результати переговорів із усіма сторонами в режимі скайп-конференції.

"Було нарешті досягнуто домовленості щодо проведення взаємного звільнення осіб до закінчення цього року, як, власне, й було домовлено під час паризького саміту в "нормандському форматі". І це величезне щастя, тому що ми зможемо нарешті забрати з незаконного утримання під вартою тих наших хлопців, яких не змогли забрати у грудні 2017 року, тих хлопців, які протягом чотирьох років після Іловайська, Дебальцевого перебували в полоні і які протягом чотирьох років не мали можливості навіть поспілкуватися зі своїми сім’ями", – зазначила вона.

За словами Лутковської, нині списки остаточно дошліфовуються.

"Просила б усіх не маніпулювати інформацією, тому що за цією процедурою взаємного звільнення – долі людей", – резюмувала переговорниця.

Валерія Лутковська щодо досягнутих домовленостей стосовно взаємного звільнення утримуваних осіб, що має відбутися до кінця 2019 року.

Валерія Лутковська щодо досягнутих домовленостей стосовно взаємного звільнення утримуваних осіб, що має відбутися до кінця 2019 року.

Опубликовано Офіс Президента України Понедельник, 23 декабря 2019 г.

Нагадаємо, у Парижі 9 грудня відбулася зустріч лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Це - перший "нормандський саміт" з осені 2016 року. За підсумками тривалих переговорів президент України Володимир Зеленський під час спілкування з пресою назвав головною перемогою саміту в Парижі обмін полоненими до кінця року у форматі всіх на всіх, але визнав, що цього "замало". Сторони під час зустрічей також обговорили "газове питання", контроль кордону на Донбасі, а також домовились про наступний саміт протягом чотирьох місяців.  

Повну хронологію перемовин "нормандської четвірки" читайте за цим посиланням.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація