Львів’янин, із квартири якого вивезли 10 тонн сміття, знову захаращив оселю непотребом

Львів’янин, із квартири якого вивезли 10 тонн сміття, знову захаращив оселю непотребом

Сусіди стогнуть від наслідків такого господарювання, але нічого вдіяти не можуть.

У Львові мешканці будинку скаржаться на нагромадження непотребу, грибок і сморід. У всьому винуватять сусідів, багаторічна боротьба з якими не дає результатів, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Нестерпний запах, щури та повна антисанітарія – мешканці будинку так живуть уже 20 років. "Пацюки ось такі лазять, це жах один", - каже Тетяна Розмаіт. Люди нарікають на Петра, який  живе на першому поверсі разом з дружиною та нагромаджує в себе кучугури непотребу. "Скільки просимо – до нього не доходить, він далі носить і носить. Він тими дровами пічку топить, там ледь сусіди не загорілися", - розповіла мешканка будинку Зоряна Білик. "Він каже: то мій бізнес, я здаю, в мене пенсія маленька. Ну, то йди здай, але не складай", - додає сусідка Раїса Лісовська.

У Львові мешканці будинку скаржаться на сусіда, який збирає мотлох у подвір'ї та підвалі

У Львові мешканці будинку скаржаться на сусіда, який збирає мотлох у подвір'ї та підвалі

Пенсіонерка Олександра Гринда вважає, що грибок у її квартирі – наслідок такого господарювання сусіда. "Воно все було тут завалене, я мушу пильнувати час до часу, щоб тут був якийсь доступ повітря", - каже вона. Приблизно рік тому ЖЕК вивіз із будівлі 10 тонн сміття, але чоловік знову наскладав непотріб – навіть вхід до квартири забарикадований якимсь мотлохом. Чому отруює життя сусідам, він не каже, а журналістам дверей не відчиняє.

У райадміністрації про проблему знають, але вирішити її поки не можуть. "Ми обмежені законодавством стосовно порушення благоустрою, що людина засмічує прибудинкову територію. Вона якби не засмічує територію загального користування, скажімо дорогу, тротуар", - пояснює заступник керівника відділу житлового господарства Франківської райадміністрації Василь Паливода. За порушення санітарних норм на чоловіка складають протоколи, але штрафи за це мізерні – від 17 до 250 гривень. "Штраф має бути співрозмірний з загрозою для життя інших людей. Коли штраф буде в такому розмірі, що особа буде боятися, що за борги заберуть, наприклад, її помешкання, це стане очевидним і зрозумілим", - каже правозахисник Олег Мицик. Правозахисник вважає, що кучугури непотребу в таких випадках чиновники повинні вивозити примусово, адже страждають інші мешканці, які платять за прибирання прибудинкової території.

Психологи ж говорять про психічний розлад, при якому люди накопичують сміття – це силогоманія або синдром плюшкіна. Такі хворі потребують лікування, але примусово шпиталізувати їх практично нереально. "Тут дуже важлива роль близьких і рідних, пояснювати, для чого вам це, як викинути і зменшувати це накопичення, але це довгий дуже шлях, а особливо, коли це старші люди", - каже психотерапевт Оксана Медвідь.

Сусіди кажуть, що у подружжя пенсіонерів є син, але він у засмічену квартиру навідується рідко. Тому всі надія у мешканців будинку на чиновників, які обіцяли прислати сміттєвоз. Щоправда, оплатити його повинен буде сам збирач мотлоху.

Кореспондент ТСН Наталка Волосацька

Повʼязані теми:

Наступна публікація