Львів задихається від пилу через зимові суміші для доріг

Львів задихається від пилу через зимові суміші для доріг

Фото: ТСН

Рештки присипок прибрали не надто ретельно.

У Львові пісок у повітрі не дає людям нормально дихати, а чиновники закликають містян до терпіння. Однак обурені львів’яни вже зареєстрували петицію, щоби наступного зимового сезону піскосуміш у місті не використовувати, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Пил зі вулиць заполонив і соцмережі, де люди скаржаться на те, що пісок потрапляє в очі, забруднює шкіру, волосся та одяг, а алергікам узагалі на вулицю важко виходити. "Приходжу на роботу – чхаю. Вся в пилюці, хоча мені тут одну зупинку пройтися на роботу", - каже Марія Конопатська. "Забиваються пори, дуже погано почуваюся, хочеться кудись поїхати звідси", - зізнається інша львів’янка Юстина Малішевська. Лікарі підтверджують, що пісок у повітрі шкідливий для здоров’я. "Особливо страждають діти, які хворіють астмами, хронічними бронхітами, які перенесли пневмонію. В дихальні шляхи попадає і подразнює", - каже заступник головного лікаря обласної лікарні "Охматдит" Іван Семків.

Львів задихається від пилу через піщану суміш, якою взимку посипали вулиці

Львів задихається від пилу через піщану суміш, якою взимку посипали вулиці

Авто Назара Олексюка настільки запорошене, що одразу важко визначити колір. Власник жартує та малює на пилюці кумедні картинки, а всерйоз зізнається, що лакофарбове покриття може й не витримати піщаних буревіїв . "Цей пісок був із домішками калійних солей, реагентів. Звичайно, що він негативно впливатиме. Це не є природній звичайний пісок", - каже мешканець Львова. Але чи не найбільше під піщаної куряви потерпають любителі морозива, адже якщо їсти його на вулиці, то на зубах скрипить, тож, попри спеку, просто неба цього краще не робити.

У міськраді пояснюють, що хмари пилу та піску гуляють Львовом через те, що взимку не пошкодували піскосуміші, котра залишилася на вулицях, коли зійшов сніг. Невдовзі її обіцяють знешкодити посиленим миттям. "Ми використали багато піскосуміші, були складні кліматичні умови. Застосовується щіткове обладнання, у нас є вакуумні габаритні машини, пилососи, ну і, звичайно, людська праця. Наявність його на вулицях я бачу, літаючого піску я на собі не відчув", - твердить керівник управління інженерного господарства Олександр Одинець.

Львів’яни, які, на відміну од влади, пісок відчули, дихати курявою більше не хочуть, тому й зареєстрували петицію, щоби наступної зими піскосуміш уже не використовували. "Перейняти західний досвід, використати сучасніші методи посипання просто реагентами без піску. Відповідно, нема чому роздуватися, це не тече в каналізацію, не осідає в наших легенях. За три доби ми назбирали 500 підписів. Цього достатньо, щоб розглянула міська рада", - каже автор документу Мирослав Голяк. А поки проблема не вирішена, користувачі соцмереж втішаються жартівливими мемами: можна побачити фото, де Львів нагадує Сахару, площею Ринок ходять верблюди, а на зупинці рятують львів’янина, який в очікуванні трамвая зав’яз у піску. 

Кореспондент ТСН Марічка Кужик

Повʼязані теми:

Наступна публікація