Людина не існувала як людина. Кравчук зізнався, що радянська влада тотально брехала про вибух на ЧАЕС

Людина не існувала як людина. Кравчук зізнався, що радянська влада тотально брехала про вибух на ЧАЕС

Кадр із серіалу "Чорнобиль" / Фото: HBO

Перший президент розповів, як все відбувалося насправді після вибуху і як комуністична партія вибудовувала лінію брехні.

ЦК КПРС після вибуху на Чорнобильській АЕС поставив головне завдання перед іншими партійними чиновниками – не допустити паніки і повідомляти людям тільки ідеологічно правильну інформацію. Про це під час ефіру "Право на владу" розповів перший президент України Леонід Кравчук.

Він розповів, як все відбувалося насправді після вибуху і як комуністична партія вибудовувала лінію брехні. "Я знаю добре ідеологію зсередини – все будувалося на брехні. Абсолютно. Головне було не те, як робити, а те – як подивляться на те, що ми робимо. І особливо на Заході. Існувала партія і завжди керівництво запитувало:  "Де ти носиш партійний квиток?"", - розповідає Кравчук.

Людина не існувала як людина

Як розповідає Кравчук, якщо у людини при собі не виявилося квитка, то він був не справжнім комуністом. "Якщо ти скажеш, що в тебе його немає, значить ти не справжній комуніст. Треба сказати: "Ношу з лівого боку, біля серця". Це означає, що ти справжній комуніст. І оця фраза, вона мене настільки вразила, що брехня множилася брехнею, і що це наш борг перед істиною, це надзвичайно глибока філософія", - зазначає перший президент.

Він також наголошує, що на той час людей не цінували. "Я вчився у Москві, знаю, як там жили люди навколо Москви – людини, яка цінувалась би як людина, не існувало. "Была бы страна родная – и нету других забот". Тому все було сфокусовано на тому, як про нас подумають", - каже Кравчук.

В СРСР все будувалось на брехні. - Кравчук

ЦК КП УРСР з Москви наказали не допустити паніки і суворо дозувати інформацію. Насправді, були готові потяги для повної евакуації киян, але Москва заборонила це робити. Людям тоді брехали про все. Про це прямому ефірі «Право на владу» заявив перший Президент України (1991-1994) Леонід Кравчук.

Posted by ПРАВО НА ВЛАДУ on Thursday, June 20, 2019

Рішення про будівництво ЧАЕС

Кравчук також розповів про речі, які не були показані в серіалі "Чорнобиль" американського каналу HBO, і про які мало хто знає взагалі. Наприклад, проти будівництва станції в Україні серед усієї експертної групи виступав лише президент Академії наук Борис Патон.

"Я хочу, щоб ви знали, як вирішувалося питання про будівництво станції. Україна не була найпершою й найголовнішою територією, де мала бути побудована атомна електростанція. І на тому, щоби вона була побудована в Україні, наполягав і прийняв рішення київський обком партії. Єдина людина, яка запротестувала проти будівництва електростанції над Києвом на Дніпрі, був президент Академії наук Борис Євгенійович Патон. Всі решта погодилися", - розповідає Кравчук.

Парад у Києві після вибуху

Ще одне, про що майже ніхто не знає – готувалися до евакуації Києва. Також партійне керівництво знало, що люди, які виїжджають з Прип'яті – не повернуться туди ніколи. Людям же казали, що це всього на декілька днів.  

За словами Кравчука, у Києві також була комісія щодо ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, була ідеологічна група, до якої він входив. І перед ними було поставлено одне завдання – "не спричинити паніки, і дозовано повідомляти людям лише те, що потрібно знати".

Леонід Кравчук / Фото: Associated Press

"Я був у Прип'яті разів 5 до. У Чорнобилі - також. Ми повинні були доносити правду партії. Ми повинні були говорити, ідеологічно обробляти людей, щоб вони правильно думали і правильно діяли. Думали правильно і діяли правильно на брехні. Тому ЦК Компартії України також скрізь цю брехню підтримували. І те, що Щербицькому (перший секретар ЦК КПУ) зателефонував Горбачов (на той час - генеральний секретар ЦК Компартії Радянського Союзу) і сказав, що треба проводити обов'язково... обов'язково! першотравневу демонстрацію, я був присутній при цьому. Володимир Васильович говорив йому, що досить складна ситуація. "Не панікуйте!". Ну, власне кажучи, давайте подумаємо! Мільйон з чимось населення. Якщо цей мільйон з Києва почне рухатися, залишати квартири і все інше.. До речі, вагони були підготовлені, поїзди були підготовлені до можливої евакуації Києва. Це також ніхто точно не знає, але вони були", - сказав Кравчук. 

Серіал "Чорнобиль" спричинив туристичний бум в зоні відчуження

Серіал "Чорнобиль" спричинив туристичний бум в зоні відчуження

Брехня навколо евакуації Прип'яті

Коли відбувалася евакуація Прип'яті, люди не знали, що їдуть назавжди. "Я вже 27 квітня був у Прип'яті. Було там чотири людини: Плющев Іван Степанович, секретар компартії України [Володимир Антонович] Івашко, був я – завідуючий відділом і [Олександр Іванович] Сердюк  – завідуючий відділом науки. Ми бачили, як евакуювали Прип'ять. Ви собі уявити не можете. Погода красивенна, люди вийшли з баянами, дівчата співають, хлопці грають... Їм брехали, що вони їдуть тільки на один чи два дні, що вони повернуться сюди, а всі знали, що вони не повернуться", - додає він.

Ідеологічна обробка

Кравчук також зізнався, що сам не знав про радіацію, оскільки офіційно було відомо тільки про пожежу. "Ми від ЦК їхали, в нас не було дозиметрів, ми не знали що це радіація, нам весь час говорили, що це пожежа. Але неофіційна інформація завжди ходила по кругу і ми вже знали через Москву, що це вибух і що люди в Прип'ять не повернуться", - розповідає Кравчук.

Перший президент також наголосив що, ЦК компартії України вимушений був підтримувати брехню. "Ми повинні були доносити правду партії, ідеологічно обробляти людей, щоби вони думали й діяли правильно – на брехні. Тому ЦК компартії України також скрізь цю брехню підтримував", - резюмував він.

Нагадаємо, телеканал "1+1" показав сенсаційну прем’єру - серіал "Чорнобиль" про українську трагедію, яка сколихнула світ. Перша серія вийшла в ефір у вівторок, 18 червня. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація