МАГАТЕ створює “живий щит” для захисту українських енергетичних об’єктів взимку – експерт

Дата публікації
Перегляди
1391
Час на прочитання
2 хв
Поділитись:
Facebook
Twitter
WhatsApp
Telegram
Viber
МАГАТЕ створює “живий щит” для захисту українських енергетичних об’єктів взимку – експерт

Очільник МАГАТЕ прибув з візитом на ЗАЕС 15 червня / Фото: Енергоатом

Україна отримала важливу підтримку від МАГАТЕ напередодні зими, що може допомогти захистити ключові об’єкти енергетичної інфраструктури.

Про це повідомив економічний експерт Сергій Лямець у своєму дописі у Facebook.

За його словами, МАГАТЕ вирішило залишити своїх експертів в Україні для регулярного моніторингу підстанцій, через які атомні електростанції підключаються до енергомережі. Це має унеможливити російські атаки на ці об’єкти.

"Присутність експертів МАГАТЕ на підстанціях може стати тим самим “живим щитом”, який зменшить ризики ударів. Хоча гарантії стовідсоткового захисту немає, це все ж вагомий додатковий механізм", – зазначив Лямець.

Експерт підкреслив, що за словами міністра енергетики Германа Галущенка, через ці сім підстанцій у мережу надходить близько 60% всієї генерованої в Україні енергії. Їх відключення може призвести до найсерйознішого блекауту в країні. Лямець додав, що покрити такі обсяги імпортом з Європи неможливо, адже європейські країни не мають необхідної надлишкової потужності, а пропускна здатність між системами обмежена.

"Знищення підстанцій може стати фатальним для української енергосистеми. Проте зараз, за участі МАГАТЕ, ми маємо більше шансів захистити критичну інфраструктуру", – підсумував Лямець.

Незважаючи на додатковий захист, експерт попередив, що українська енергетика потребуватиме ще й надійної роботи систем ППО та можливого залучення авіації для захисту від російських атак.

Нагадаємо, Міжнародне агентство з атомної енергії продовжило моніторингову місію на підстанціях, ключових для роботи атомних енергостанцій, про що повідомило Міністерство енергетики 21 жовтня.

Водночас, за узгодженим графіком візитів, місія буде тривати почергово на всіх ключових для атомної енергетики підстанціях.

Міністр енергетики Герман Галущенко назвав це рішення результатом домовленостей під час зустрічі директора МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі з президентом Володимиром Зеленським.

Наступна публікація