Малюки у Запоріжжі загинули в пожежі через свічки і пиятику батьків

Малюки у Запоріжжі загинули в пожежі через свічки і пиятику батьків

Малюки у Запоріжжі загинули в пожежі через свічки і пиятику батьків

Фото: УНІАН

У квартирі не було світла вже кілька тижнів.

Рятувальники приголомшили цифрами: лише за два дні нового року у пожежах загинуло 29 українців . Серед них двоє братів  із Токмака на Запоріжжі.  Одному було півтора року, другому чотири. За життя їхньої матері борються лікарі.  Квартира, де жила родина, найімовірніше, зайнялася від свічки. Адже два тижні тому через борги комунальники відрізали оселю від електрики, йдеться в ТСН.19.30. 

Клуби диму та полум’я, що вириваються з вікон на третьому поверсі . Ці кадри зняли одразу після приїзду вогнеборців. Очевидці кажуть – ті прибули швидко,  але вогонь уже охопив усе помешкання.

Жінка, яка жила у квартирі з двома синами - півтора і чотирирічним , чомусь побігла рятуватися нагору, кажуть сусіди. Дихати в під’їзді було вже неможливо.

«Забігає  Христина з дітьми. І моментально стовп диму пішов. Хапаю ліхтарик, бо вже ж нічого не видно. Кажу, що Христина хапай дітвору і за мною. І я ж чую тупіт. Я на другий поверх спускається, голову піднімаю наверх, а їх немає. Я пожежники сказав, що там жінка з двома дітьми», - пригадує сусід Павло Калькіс.

Матір з дітьми знайшли в кутку сусідської кімнати. До лікарні їх доправили у стані клінічної смерті через отруєння продуктами горіння.  Серце матері вдалося запустити на 17 хвилині реанімаційних заходів. Зараз вона  на штучній вентиляції легенів, а от врятувати малюків уже не змогли.  «Вже смерть мозку була, але ми все одно намагалися цих дітей реанімувати. Ми намагалися все таки відновити серцеву діяльність, дихання, проводити реанімаційні заходи - але вже було все пізно», - повідомляє завідувач відділенням анестезіології та інтенсивної терапії Токмацької міської лікарні Микола Олійник.

Помешкання вигоріло дощенту.   Два тижні тому в квартирі за борги відрізали електрику.

У соцслужбах кажуть, що  ця родина перебувала у них на обліку. Христині неодноразово виносили приписи, а якось  навіть вилучали старшого сина.  Але згодом повернули – попри не завжди адекватну поведінку, малюків вона обожнювала, бо сама виросла у інтернаті. Діти завжди були чисті, здорові та доглянуті.  «Неодноразово ми пропонували їй одяг, вона сказала: «Я в свій час ходила у чужому одязі, мої діти в чужій ходити не будуть! Вона мати, яка в прямому сенсі слова за своїх дітей задушить», - каже начальник Токмацької служби у справах детей Галина Чуб.

За перші дні року у пожежах загинули 29 українців: серед них маленькі братики із Токмака

За перші дні року у пожежах загинули 29 українців: серед них маленькі братики із Токмака

За три години до трагедії жінка сама забігла в соцслужбу. Вочевидь, щоб ніхто не прийшов додому і не дізнався  про відключену електрику.  «Вона прийшла до мене повідомити,  що вона твереза, все добре, діти вдома зі співмешканцем, а вона пробігала повз, забігла, дихнула на мене, абсолютно твереза», - кажуть у соцслужбі.

Що було потім ніхто не знає. Сусіди кажуть, насправді і Христина, і її співмешканець  зловживали спиртним . Можливо, жінка заснула, а коли прокинулась від дитячого плачу, квартиру вже охопив вогонь.  

Співмешканець жінки з'явився , коли вогнеборці вже майже загасили полум'я. За словами людей, у нього був пакет з горілкою. Де  зараз чоловік, невідомо. Постраждала жінка досі непритомна і про смерть  дітей іще не знає.  Похороном малюків опікується їхній дідусь.

Повʼязані теми:

Наступна публікація