Марші, молитви, народні віче: як минув День Гідності та Свободи у найбільших містах України

Марші, молитви, народні віче: як минув День Гідності та Свободи у найбільших містах України

Фото: Associated Press

Країна згадує події двох знакових революцій - Помаранчевої у 2004 році та Революції Гідності 2013-14 років.

21 листопада в Україні День Гідності та Свободи. Країна згадує події двох знакових революцій - Помаранчевої у 2004 році та Революції Гідності 2013-14 років.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Саме цього дня сім років тому уряд Азарова відмовився від підготовки до асоційованого членства у Євросоюзі і розвернувся у бік Москви. Надвечір на Майдан вийшли перші незгодні із гаслом "Україна - це Європа". Після кривавого розгону студентів на центральній площі Києва розпочався "Марш мільйонів". А люди вийшли на барикади. Це були складні зимові місяці мирного протистояння громадян тодішній владі і її силовикам. Українців підтримав увесь світ. У січні і лютому проти мітингувальників застосували вогнепальну зброю. Загинуло понад сотню людей, які відстоювали майбутнє України.

Сьогодні їх вшанували на Алеї Героїв Небесної сотні у Києві. Там відбувся молебень. Активісти нагадали, що досі розстріл майданівців не розслідуваний.

День гідності і свободи минув у найбільших містах України.

Київ

На Майдані Незалежності сьогодні було не так людно, як 7 років тому. Централізованих заходів ввечорі не було. Протягом дня люди більше йшли не на Майдан, а на алею Героїв Небесної сотні. Підходили до меморіалу із лампадками і квітами, аби вшанувати пам'ять загиблих. Це були звичайні перехожі, які так само під час Революції Гідності приходили на Майдан і допомагали чим могли.

Ближче до вечора по вулиці Інститутській пройшла хода із закликом не втрачати гідність і захистити свободу. Це та вулиця, яка стала одним із епіцентрів подій на Майдані. Саме тут стояла чи не головна барикада, яку захищали люди з усієї України. В ході йшли люди різних поколінь, а також родичі Героїв Небесної сотні, які приїхали вшанувати своїх героїв.

Львів

Біля памятника Шевченкові 7 років тому почався львівський Євромайдану і саме сюди вийшли перші студенти, розклали тут намет, бо розуміли, що революція триватиме не 1 день. Зараз тут той самий намет, з фотографіями Євромайдану.

До цього у місті відбувся Марш Гідності. І молодь, і старші люди з синьо-жовтими прапорами пройшли ходою від памятника Бандері до Кобзаря. Дорогою вигукували патріотичні гасла і палили фаєри.

Вшановували Героїв Небесної сотні і згадували революційні події сьогодні увесь день. На меморіалі Небесної сотні урочисто підняли синьо-жовтий прапор і запалили лампадки біля портретів новітніх героїв. Тут поставили діжки, там теж горів вогонь, а ще цитували вірші про Революцію Гідності.

На Майдані Львівщина втратила 20 своїх земляків.

Як минув День Гідності і Свободи у найбільших містах України

Як минув День Гідності і Свободи у найбільших містах України

Одеса

Одеса традиційно щороку збирається біля пам'ятника Дюку. Площу біля нього неофіційно називають Європейською, бо саме тут під час двох революцій відстоювали європейські цінності.

Сьогодні сюди прийшло понад пів сотні людей. Було б ще більше, але нині діють карантинні обмеження і прохолодно та періодично дощило. Тут чи не усі були з українськими прапорами, лунала українська мова та були дуже емоційні виступи. Люди розповідали про те, як їх змінила революція.

На початку акції відбулася спільна молитва за Україну. Її провів військовий капелан. Усіх загиблих за незалежність країни пом’янули хвилиною мовчання.

Акція завершилася запалюванням лампадок, які виклали біля Дюка у формі українського тризуба. Люди мовчки по черзі запалювали їх, а з гучномовців лунала "Плине кача". Після закінчення акції одесити мовчки, а дехто зі сльозами на очах розійшлися.

Харків

Річницю подій на Майдані харків'яни традиційно вшанували народним віче. Попри доволі холодну погоду в середмісті зібралося до двох сотень містян із синьо-жовтими прапорами. Вони прийшли до пам'ятника Шевченку. Це місце не випадкове, адже саме тут збирався харківський Євромайдан 7 років тому.

Сюди прийшли зокрема й місцеві активісти, які тоді виходили на Майдан у Харкові. Спершу люди заспівали державний гімн під акомпанемент трубача, який грав на тодішніх протестах. А потім згадували події листопада 2013 року та все, що відбувалося в місті на початку 2014 року.

На Майдані в Києві було чимало харків’ян. Троє з них під час розстрілів загинули. Їхню пам’ять сьогодні на віче вшанували хвилиною мовчання.

Повʼязані теми:

Наступна публікація