Гинуть люди, цілі села евакуйовують: що відомо про масштабну пожежу в Луганській області

Наразі унаслідок пожежі загинули шестеро людей.

На території Новоайдарського району Луганської області горить ліс. До гасіння пожежі наразі залучені понад тисяча рятувальників, поліцейських та гвардійців.

Охоплення пожежі

Пожежа виникла 6 липня на території Борівського та Охтирського лісництв біля села Осколонівка. Площа займання тоді становила близько 50 га. Вранці 7 липня пожежу було локалізовано, проте через поривчастий вітер та спеку відбулося поширення вогню на с. Смолянинове.

Поблизу с. Капітанове на території Капітанівського лісництва верхова площа пожежі становить близько 40 га.

Загальна ж площа займання - 120 га, вогнем пошкоджено приблизно 60 га. Пожежа уже знищила близько 80 дачних будинків кооперативу "Вовча яма" та 30 житлових будинків у с. Смолянинове. Наразі відомо, що унаслідок пожежі загинули шестеро людей, ще дев’ять осіб госпіталізували.

Станом на 21:20 триває ліквідація лісових пожеж у трьох осередках: Капітанове, Осколонівка, Смолянинове.

Причина займання

Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай у коментарі Радіо НВ припустив, що причиною масштабних лісових пожеж у Луганській області може бути підпал.

"Поки що немає аналізу, але це може бути і підпал", - зазначив Гайдай.

Водночас у ДСНС зазначили, що масштабна пожежа сталася через поривчастий вітер.

Евакуація населення

Жителів селищ Вовче та Смолянинове Луганської області через пожежу евакуюють.

Окрім того, поліція перекрила дороги у напрямку з Сєвєродонецька на Новоайдар. 

Дії президента та уряду

7 липня президент України Володимир Зеленський провів термінову нараду щодо ліквідації лісової пожежі в Луганській області. На виконання завдання глави держави до гасіння пожежі були залучені підрозділи Національної гвардії та Збройних сил України. Крім того, до місць займання направлені додаткові сили ДСНС з Харківської, Донецької, Дніпропетровської та Полтавської областей.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що від 13:00 понад 1000 рятувальників, поліцейських та гвардійців залучені до гасіння пожежі. Він уточнив, що задіяні усі підрозділи МВС. Понад 500 поліцейських евакуюють населення та займаються ліквідацією наслідків пожежі. З Краматорська ввечері 7 липня вилетіли два пожежні літаки ДСНС України.

"Працює оперативний штаб. Ситуація контрольована", - зазначив міністр.

Своєю чергою, прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив ДСНС оперативно інформувати громадськість щодо розвитку ситуації, а голові ДСНС особисто виїхати на місце подій.

За фактом пожежі відкрито кримінальне провадження за ст. 270 Кримінального кодексу України.

Прем’єр також поговорив із головою Луганської ОДА Сергієм Гайдаєм щодо необхідної допомоги зі сторони уряду. Окрім того, у четвер, 9 липня, комісія з ТЕБ та НС збереться та розгляне додаткові кроки для допомоги постраждалим.

Масштабні пожежі у лісах Луганської області: полум’я знищило десятки будинків, є жертви

Масштабні пожежі у лісах Луганської області: полум’я знищило десятки будинків, є жертви

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація